Fiszki

Budowa i rola układu pokarmowego

Test w formie fiszek Test z budowy i funkcji układu pokarmowego, składników odżywczych.
Ilość pytań: 35 Rozwiązywany: 117753 razy
Dopasuj liczby do organów
1-wątroba,2-trzustka,3-odbytnica,4-jelito cienkie,5-jelito grube
1-żołądek,2-trzustka,3-jelito grube,4-jelito cienkie,5-wątroba
1-żołądek,2-jelito cienkie,3-jelito grube,4-wyrostek,5-wątroba
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
Który enzymy występuje w jamie ustnej(ślinie)?
pepsyna
ptialina
podpuszczka
lipaza
ptialina
Gdzie wytwarzane są hormony takie jak insulina czy glukagon?
wątroba
trzustka
jelito cienkie
żołądek
trzustka
Jakie zęby występują u dorosłego człowieka i jaka jest ich liczba?
30 zębów,10-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
16 zębów,6-trzonowe,4-przedtrzonowe,2-kły,4-siekacze
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
34 zęby 12-trzonowe,9-przedtrzonowe,4-kły,9-siekacze
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
Ułóż w kolejności elementy przewodu pokarmowego
1
jama ustna
2
gardło
3
przełyk
4
żołądek
5
jelito cienkie
6
jelito grube
Do funkcji siekaczy należy:
rozcieranie pokarmu
rozgryzanie pokarmu
trzymanie pokarmu
wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
rozgryzanie pokarmu
Tzw.choroba brudnych rąk.Do zakażenia tą chorobą dochodzi w wyniku nieprzestrzegania higieny osobistej i higieny otoczenia
owsica
tasiemczyca
włośnica
próchnica
owsica
Zaznacz części wchodzące w skład budowy zęba.
szyjka
pień
korona
korzeń
trzon
szyjka
korona
korzeń
Wyróżniamy 3 rodzaje dużych ślinianek.Jakie?
podjęzykowe
podżuchwowe
przyuszne
zauszne
przyszczękowe
podjęzykowe
podżuchwowe
przyuszne
Co jest na zdjęciu?
jelito cienkie
trzustka
jelito grube
wyrostek
trzustka
Jakie składniki pożywienia stanowią podstawowy budulec dla organizmu?
białka
węglowodany
cukry
tłuszcze
białka
Cukier złożony, będący materiałem zapasowym u zwierząt to:
celuloza
glikogen
skrobia
glikogen
Ile wody uzyskuje się ze spalenia 1 g tłuszczów?
1,07 g
1,1 g
1,02 g
1,07 g
Nadmiar których witamin powoduje groźne zatrucia i uzzkodzenia wątroby?
rozpuszczalnych w tłuszczach
rozpuszczalnych w wodzie
rozpuszczalnych w tłuszczach
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Powinniśmy regularnie spożywać warzywa i owoce, gdyż dostarczają":
cukrów prostych, które są długo trawione i dają uczucie sytości
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
aminokwasów, które są szybko wykorzystywane jako źródło energii
pełnowartościowych białek niezbędnych do budowy tkanek organizmu
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
Zaznacz argument, który uzasadnia słuszność spożywania pełnoziarnistego makaronu.
Zawiera cukry proste, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawarte w nim związki od razu trafiają do krwi i są zużywane najszybciej
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Cukry proste zawarte w pełnoziarnistym makaronie szybko zaspokajają potrzeby energetyczne organizmu
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. Cukrem zapasowym roślin jest:
celuloza
glikogen
skrobia
glukoza
skrobia
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Używanie oliwy do przygotowywania potraw jest słuszne, ponieważ jest ona źródłem":
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
wszystkich niezbędnych składników do budowy białek organizmu
witamin regulujących pracę układu pokarmowego
soli mineralnych niezbędnych do życia
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
Osteoporoza, krzywica są skutkiem niedoboru witaminy:
D3
A
K
B12
D3
Niedobór żelaza powoduje:
zaburzenia wzrostu, choroby ukłądu nerwowego
niedokrwistość
próchnicę zębów
krzywicę
niedokrwistość