Fiszki

Biotechnologia 2

Test w formie fiszek Biotechologiaaaa
Ilość pytań: 90 Rozwiązywany: 5048 razy
Guma ksantanowa to typ polimeru:
prosty heteropolisacharyd
rozgałęziony heteropolisacharyd
anionowy homopolisacharyd
rozgałęziony homopolisacharyd
rozgałęziony heteropolisacharyd
Spośród podanych niżej antybiotyków wybierz ten który ma strukturę monocykliczną.
kwas klawulanowy
cefamycyna
nokardicyna A
tienamycyna
nokardicyna A
Związek 4-węglowy, produkowany m.in przez przez Leuconostoc, podstawowy czynnik aromatu śmietany to..
lakton
metyloketon
diacetyl
aldehyd octowy
diacetyl
. Flavobacterium arborescens jest wykorzystywany w biotechnologii
do produkcji kwasu glukonowego
do otrzymywania preparatów izomerazy glukozy
jako producent antybiotyków cytotoksycznych
. do produkcji rolniczych szczepionek wzbogacających
do otrzymywania preparatów izomerazy glukozy
. Które z poniższych cech nie odnoszą się do sideroforów?
charakteryzuja się wysoką swoistością i niskim powinowactwem do żelaza
są to związki niskocząsteczkowe
. pod wzgledem chemicznym sa to związki fenolowe lub hydroksamaty
rozpuszczają się w wodzie
charakteryzuja się wysoką swoistością i niskim powinowactwem do żelaza
Wykorzystanie enzymów rodzimych słodu do konwersji polimerów do form przyswajalnych przez drożdże jest celem...
fermentacji
dofermentowania
słodowania
zacierania
zacierania
W produkcji serów twardych wykorzystuje się
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Propionibacterium
zakwas mezofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Streptococcus
zakwas termofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
zakwas termofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
Producentem botrykocenu jest...
pleśń Botryococcus brauni
glon Duneliela salina
bakteria Cupriavidus metallidurans
glon Botryococcus brauni
glon Botryococcus brauni
Jeden z etapów syntezy semisyntetycznych penicylin obejmuje:
etap enzymatycznego tworzenia diacylopenicylin
wykorzystanie asparaginazy do otrzymania kwasu 6APA
wykorzystanie acylazy, która na drodze beta-eliminacji rozcina wiązanie amidowe
. hydrolizę wiązania amidowego w strukturze czapeczki penicyliny naturalnej
. hydrolizę wiązania amidowego w strukturze czapeczki penicyliny naturalnej
Podłoże na bazie peptydów i peptonów, z niewielką zawartością cukrów łatwo przyswajalnych wykorzystywane jest do produkcji:
streptomycyny
izomerazy glukozowwej
acylazy penicylinowej
penicylin naturalnych
acylazy penicylinowej
Saccharomyces pastorianus to
drożdże gorzelnicze
drożdże fermentacji dolnej
drożdże fermentacji górnej
drozdże dzikie
drożdże fermentacji dolnej
Podczas procesu słodowania jęczmienia browarnego dochodzi do aktywacji róznych enzymów. W którym szeregu znajdują się właściwe enzymy?
amylazy, proteinazy, glukanazy, fosfatazy
alfa-amylaza, fosfonatazy, fitazy, proteazy
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, proteazy
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, lipazy
amylazy, proteinazy, glukanazy, fosfatazy
Za hydrolizę skrobi do dekstryn jest odpowiedzialna ...
alfa-amylaza
alfa-glukanaza
beta-amylaza
gluko-amylaza
alfa-amylaza
Związek CH3(CH2)2COOH jest otrzymywany fermentacyjnie z wykorzystaniem...
bezwzględnych beztlenowców
fakultatywnych aerobów
anaerobów fakultatywnych
obligatoryjnych anaerobów
obligatoryjnych anaerobów
W produkcji antybiotyków semisyntetycznych z grupy beta-laktamów zawierających pierścień dihydrotiazynowy wykorzystuje się...
acylazę z Pseudomonas aeruginosa
acylazy pochodzące z grzybów niższych
aktywność enzymatyczną Pseudomonas putida
aktywność enzymatyczną Pseudomonas fluorescens
aktywność enzymatyczną Pseudomonas putida
Związki, które uczestniczą w tworzeniu aromatu sera otrzymywane w warunkach beztlenowych metodami fermentacji i konwersji enzymatycznej to..
diacetyl
Metyloketony
laktony
kwas asparaginowy
Metyloketony
Która z poniższych cech nie odnosi sie do przeciwciał monoklonalnych
.pochodzą z jednego klonu limfocytów T
pochodzą z jednego klonu limfocytów B
. wykazuja jednakową swoistość względem danego antygenu
. wykazują jednakowe lub podobne powinowactwo do antygenu
.pochodzą z jednego klonu limfocytów T
. Aby przywrócic zdolność krzepnięcia w mleku pasteryzowanym należy
dodać chlorku wapnia
dodać odpowiednich lipaz
dodac startera o odpowiedniej aktywności
dodać azotanów
dodać chlorku wapnia
Spośród poniższych enzymów wybierz enzymy roślinne
oksydaza glukozowa
izomeraza glukozy
bromelaina
podpuszczka
bromelaina
. Która z poniższych cech nie dotyczy drożdży piekarniczych?
. niska aktywność inwertazy
. zdolność adaptacji do szybko zmieniających się substratów w pożywce hodowlanej
wysoka aktywność alfa-glukozydazy, beta-fruktofuranozydazy
wysoka aktywność enzymów glikolizy
. niska aktywność inwertazy

Powiązane tematy

#biotechnologia

Inne tryby