Fiszki

Biotechnologia 2

Test w formie fiszek Biotechologiaaaa
Ilość pytań: 90 Rozwiązywany: 5019 razy
Rola bakterii fermentacjii mlekowej nie polega na:
zwiekszeniu wartosci odżywczej produktu
przeprowadzaniu fermentacji mlekowej
na rozkladzie bialek w procesie dojrzewania
na procesie koagulacji bialek mleka
na procesie koagulacji bialek mleka
Brzeczka wysłodkowa powstaje
po oddzieleniu osadów gorących
w wyniku wymywania wodą młóta
po gotowaniu brzeczki przedniej z chmielem
po oddzieleniu młóta od zacieru
w wyniku wymywania wodą młóta
. Naturalne auksotrofy w stosunku do biotyny wykorzystuje się do produkcji...
SCO
kwasu asparaginowego
kwasu cytrynowego
kwasu glutaminowego
kwasu glutaminowego
Bakteryjne szczepionki podjednostkowe zawierają najcześciej...
liposomy
fragmenty retikulum endoplazmatycznego
składniki ściany komórkowej
fragmenty błony mitochondrium
składniki ściany komórkowej
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
acylaza penicylinowa hydolizuje otwarcie pierścienia beta-laktamowego
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
technologia bioaugmentacji polega na wykorzystywaniu mikroorganizmów zamieszkujących ryzosferę roślin hiperakumulujących
Agrobacterium tumefaciens może byc naturalnym bioinsektycydem
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
. Szczepy Rhizobium wykorzystywane są
jako bioinsektycyd
w procesi bioaugmentacji
jako rolnicza szczepionka mobilizująca
. jako nawóz bakteryjny
. jako nawóz bakteryjny
Komórki, które mogą dać początek każdej komórce, z wyjątkiem komórki łożyska nazywają się...
Multipotentne
Unipotentne
Totipotentne
Pluripotentne
Pluripotentne
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
skóry odwłasiane enzymatycznie mają lepszą jakość
zastosowanie pektynaz pozwala na zwiększenie wydajności tłoczenia soku z jabłek
enzymy proteolityczne stosuje sie podczas tenderyzacji mięsa
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
Które z poniższych związków chmielu charakteryzują się największą trwałością?
. beta-lupulon
garbniki chmielowe
alfa-humulon
myrcen
alfa-humulon
Proces produkcji etanolu z melasy trzcinowej obejmuje następujące etapy
słodowanie, melasa, scukrzanie, fermentacja, destylacja
melasa, fermentacja, destylacja
melasa, scukrzanie, fermetacja, destylacja
melasa, upłynnienie, scukrzanie, fermentacja , destylacja
melasa, fermentacja, destylacja
W przypadku geminalnej terapii genowej ...
leczenie ma charakter zachowawczy
pierwotny defekt genetyczny nie jest usuwany
zmiana zachodzi w komórkach wątroby
zmiana jest dziedziczna
zmiana jest dziedziczna
Nadprodukcja lizyny wymaga kontroli w komórce trzech enzymów są to....
. kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrataza homoserynowa
syntaza asparaginianowa, kinaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza glutaminianowa, syntaza dimetoksypikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
Kwas klawulanowy jest metabolitem...
bakterii
grzybów
grzybów niższych
promieniowców
promieniowców
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli jest
sposobem badania składu mikroflory produktów i surowców wykorzystywanych w technologiach spożywczych
procedurą kontroli jakości wody
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
. systemem badania jakości produktów spożywczych
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
Metodę infuzyjną stosuje sie podczas
warzenia piwa, jest metoda zacierania
produkcji octu metoda generatorową
podczas produkcji napojów niskoalkoholowych, jest to metoda słodowania
produkcji kwasu cytrynowego metoda powierzchniową
warzenia piwa, jest metoda zacierania
W zakwasie maślankowym przeważają
Bifidobacterium
Leuconostoc
Lactococcus
Lactobacillus
Leuconostoc
Lactococcus
Który z poniższych produktów jest otrzymywany wyłącznie drogą biologiczną?
kwas octowy
wszystkie wymienione
kwas cytrynowy
etanol
kwas cytrynowy
Cechą charkterystyczną bakterii wchodzących w skład nitraginy lub azotobakteryny jest..
zdolność do mineralizacji organicznych połączeń azotu
zdolność do wytwarzania sideroforów
obecność reduktazy azotanowej
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
Mutanty idioforowe wykorzystuje się do otrzymywania nowych:
monobaktamów
cefalosporyn
aminoglikozydów
karbapemów
aminoglikozydów
. Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
chmiel zbierany jest przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej, aby nie tracił na wartości
pektyny z chmielu odgrywają rolę koloidu ochronnego
im wyższa alkaliczność resztkowa tym większy wpływ twardości węglanowej na proces produkcyjny i wyższe pH brzeczki przy zacieraniu
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu

Powiązane tematy

#biotechnologia

Inne tryby