Fiszki

Biotechnologia 2

Test w formie fiszek Biotechologiaaaa
Ilość pytań: 90 Rozwiązywany: 5059 razy
Rola bakterii fermentacjii mlekowej nie polega na:
na procesie koagulacji bialek mleka
na rozkladzie bialek w procesie dojrzewania
przeprowadzaniu fermentacji mlekowej
zwiekszeniu wartosci odżywczej produktu
na procesie koagulacji bialek mleka
Brzeczka wysłodkowa powstaje
po oddzieleniu młóta od zacieru
po oddzieleniu osadów gorących
w wyniku wymywania wodą młóta
po gotowaniu brzeczki przedniej z chmielem
w wyniku wymywania wodą młóta
. Naturalne auksotrofy w stosunku do biotyny wykorzystuje się do produkcji...
kwasu glutaminowego
kwasu cytrynowego
SCO
kwasu asparaginowego
kwasu glutaminowego
Bakteryjne szczepionki podjednostkowe zawierają najcześciej...
fragmenty błony mitochondrium
liposomy
składniki ściany komórkowej
fragmenty retikulum endoplazmatycznego
składniki ściany komórkowej
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
Agrobacterium tumefaciens może byc naturalnym bioinsektycydem
acylaza penicylinowa hydolizuje otwarcie pierścienia beta-laktamowego
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
technologia bioaugmentacji polega na wykorzystywaniu mikroorganizmów zamieszkujących ryzosferę roślin hiperakumulujących
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
. Szczepy Rhizobium wykorzystywane są
jako bioinsektycyd
w procesi bioaugmentacji
jako rolnicza szczepionka mobilizująca
. jako nawóz bakteryjny
. jako nawóz bakteryjny
Komórki, które mogą dać początek każdej komórce, z wyjątkiem komórki łożyska nazywają się...
Unipotentne
Totipotentne
Pluripotentne
Multipotentne
Pluripotentne
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
enzymy proteolityczne stosuje sie podczas tenderyzacji mięsa
zastosowanie pektynaz pozwala na zwiększenie wydajności tłoczenia soku z jabłek
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
skóry odwłasiane enzymatycznie mają lepszą jakość
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
Które z poniższych związków chmielu charakteryzują się największą trwałością?
. beta-lupulon
garbniki chmielowe
alfa-humulon
myrcen
alfa-humulon
Proces produkcji etanolu z melasy trzcinowej obejmuje następujące etapy
melasa, fermentacja, destylacja
melasa, upłynnienie, scukrzanie, fermentacja , destylacja
słodowanie, melasa, scukrzanie, fermentacja, destylacja
melasa, scukrzanie, fermetacja, destylacja
melasa, fermentacja, destylacja
W przypadku geminalnej terapii genowej ...
zmiana jest dziedziczna
zmiana zachodzi w komórkach wątroby
leczenie ma charakter zachowawczy
pierwotny defekt genetyczny nie jest usuwany
zmiana jest dziedziczna
Nadprodukcja lizyny wymaga kontroli w komórce trzech enzymów są to....
. kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrataza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
syntaza asparaginianowa, kinaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza glutaminianowa, syntaza dimetoksypikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
Kwas klawulanowy jest metabolitem...
grzybów
bakterii
promieniowców
grzybów niższych
promieniowców
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli jest
. systemem badania jakości produktów spożywczych
procedurą kontroli jakości wody
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
sposobem badania składu mikroflory produktów i surowców wykorzystywanych w technologiach spożywczych
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
Metodę infuzyjną stosuje sie podczas
warzenia piwa, jest metoda zacierania
produkcji kwasu cytrynowego metoda powierzchniową
podczas produkcji napojów niskoalkoholowych, jest to metoda słodowania
produkcji octu metoda generatorową
warzenia piwa, jest metoda zacierania
W zakwasie maślankowym przeważają
Lactococcus
Bifidobacterium
Lactobacillus
Leuconostoc
Lactococcus
Leuconostoc
Który z poniższych produktów jest otrzymywany wyłącznie drogą biologiczną?
kwas cytrynowy
etanol
wszystkie wymienione
kwas octowy
kwas cytrynowy
Cechą charkterystyczną bakterii wchodzących w skład nitraginy lub azotobakteryny jest..
zdolność do mineralizacji organicznych połączeń azotu
zdolność do wytwarzania sideroforów
obecność reduktazy azotanowej
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
Mutanty idioforowe wykorzystuje się do otrzymywania nowych:
cefalosporyn
monobaktamów
aminoglikozydów
karbapemów
aminoglikozydów
. Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu
pektyny z chmielu odgrywają rolę koloidu ochronnego
im wyższa alkaliczność resztkowa tym większy wpływ twardości węglanowej na proces produkcyjny i wyższe pH brzeczki przy zacieraniu
chmiel zbierany jest przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej, aby nie tracił na wartości
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu

Powiązane tematy

#biotechnologia

Inne tryby