Strona 1

Biotechnologia 2

Pytanie 1
Rola bakterii fermentacjii mlekowej nie polega na:
na rozkladzie bialek w procesie dojrzewania
na procesie koagulacji bialek mleka
zwiekszeniu wartosci odżywczej produktu
przeprowadzaniu fermentacji mlekowej
Pytanie 2
Brzeczka wysłodkowa powstaje
po oddzieleniu osadów gorących
po gotowaniu brzeczki przedniej z chmielem
w wyniku wymywania wodą młóta
po oddzieleniu młóta od zacieru
Pytanie 3
. Naturalne auksotrofy w stosunku do biotyny wykorzystuje się do produkcji...
kwasu glutaminowego
kwasu asparaginowego
SCO
kwasu cytrynowego
Pytanie 4
Bakteryjne szczepionki podjednostkowe zawierają najcześciej...
fragmenty retikulum endoplazmatycznego
składniki ściany komórkowej
fragmenty błony mitochondrium
liposomy
Pytanie 5
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
Agrobacterium tumefaciens może byc naturalnym bioinsektycydem
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
technologia bioaugmentacji polega na wykorzystywaniu mikroorganizmów zamieszkujących ryzosferę roślin hiperakumulujących
acylaza penicylinowa hydolizuje otwarcie pierścienia beta-laktamowego
Pytanie 6
. Szczepy Rhizobium wykorzystywane są
w procesi bioaugmentacji
jako bioinsektycyd
. jako nawóz bakteryjny
jako rolnicza szczepionka mobilizująca
Pytanie 7
Komórki, które mogą dać początek każdej komórce, z wyjątkiem komórki łożyska nazywają się...
Multipotentne
Unipotentne
Pluripotentne
Totipotentne
Pytanie 8
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
zastosowanie pektynaz pozwala na zwiększenie wydajności tłoczenia soku z jabłek
enzymy proteolityczne stosuje sie podczas tenderyzacji mięsa
skóry odwłasiane enzymatycznie mają lepszą jakość
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową

Powiązane tematy

#biotechnologia