Strona 7

Wstępny

Pytanie 49
Rozpływalność (opisująca jakość glutenu wyraża się w:
mm
g/cm3
g
Pytanie 50
elastyczność glutenu wyraża się w:
stopniach
g/cm3
mm
Pytanie 51
kwasowość mąki kształtuje się w zakresie stopni:
1-2
3-8
10-12
Pytanie 52
kasza wytwarzana jest z:
jęczmienia
kukutydzy
żyta
wszystkich rodzajów zbóż (najczęśćiej jęczmienia)
Pytanie 53
ziarna w kaszach powinny być:
mogą być różne wielkością
czyste
równe wielkością
mogą być wymiksowane z innymi rodzajami ziaren
mogą być w niewielkim stopniu zanieczyszczone
szkliste
jednolote odmianowo
dobrze wykształcone (tylko z magistrem)
Pytanie 54
wady kasz mogą wynikać ze:
złego magazynowania
użycia złego surowca
wadliwego procesu technologicznego
częstego przerzucania worka z kaszą
Pytanie 55
otręby to produkt powstały z:
cięcia
przemiału
ugniatania
Pytanie 56
otręby powstają z takich zbóż jak:
owies
pszenżyto
pszenica
żyto

Powiązane tematy

#uek #wstepny #exam