Strona 3

T.12: Technik hotelarstwa

Pytanie 17
Której z wymienionych grup produktów należy unikać w jadłospisie dla osób z podwyższonym cholesterolem?
oliwy, ryb
orzechów, owoców
mięsa drobiowego, warzyw strączkowych
masła, jaj
Pytanie 18
Które składniki należy wykorzystać do sporządzenia kawy cappuccino?
espresso i wodę
espresso i mleko
espresso, czekoladę i śmietankę
espresso, mleko i whisky
Pytanie 19
Na podstawie zamieszczonego kwitu oblicz kwotę do zapłaty za usługi parkingowe.
45 zł
90 zł
60 zł
75 zł
Pytanie 20
Który zestaw zawiera wyłącznie składniki śniadania wiedeńskiego wzmocnionego?
pieczywo razowe, kawa, świeży sok, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery
kawa, herbatniki, zupa mleczna, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery
pieczywo pszenne, kawa, mleko lub śmietanka, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery
kawa, herbata, ciasto drożdżowe, jajo po wiedeńsku, masło, sery
Pytanie 21
Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych wskaż, ile powinna wynosić minimalna powierzchnia pokoju 3-osobowego w hotelu 3*.
16m2
18m2
14m2
12m2
Pytanie 22
Którą kwotę należy wpisać na fakturze w rubryce wartość netto, jeżeli wartość brutto za wynajęcie sali konferencyjnej wyniosła 800,00 zł?
949,59 zł
984,00 zł
650,41 zł
616,00 zł
Pytanie 23
Który zestaw naczyń i sztućców należy przygotować na nakrycie do śniadania wiedeńskiego wzmocnionego?
Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem.
Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, talerzyk na pieczywo z nożem do masła, półmisek na sery i wędliny, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem, menaż.
Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo.
Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, goblet, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką.
Pytanie 24
Na podłodze w hallu recepcyjnym znajdują się czarne smugi z obcasów. Który środek należy zastosować, aby je usunąć?
benzynę ekstrakcyjną
zimną wodę
roztwór szamponu
rozcieńczony spirytus

Powiązane tematy

#technikhotelarstwa #t12