Strona 2

Matura z biologii 2007

Pytanie 9
Wyjaśnij znaczenie, jakie dla funkcjonowania układu pokarmowego ma występowanie różnych odczynów soku trzustkowego i żołądkowego.
W takich odczynach enzymy mają największą aktywność.
W takich odczynach organizm jest w stanie lepiej bronić się przed ewentualnymi drobnoustojami z zewnątrz.
Pytanie 10
Wśród niżej wymienionych elementów budowy ciała człowieka zaznacz tylko ten, w którym może zachodzić zarówno oddychanie tlenowe, jak i fermentacja mlekowa.
Mięsień szkieletowy
Mózg
Serce
Żołądek
Nerka
Pytanie 11
Z podanych niżej zdań zaznacz dwa, które zawierają prawdziwe informacje dotyczące procesów zachodzących w układzie pokarmowym człowieka.
Żółć jest enzymem powodującym zmniejszenie napięcia powierzchniowego i emulgację tłuszczów.
W przewodzie pokarmowym człowieka wydzielane są enzymy umożliwiające rozkład celulozy z pokarmów roślinnych.
Enzymy trawienne są wydzielane w każdym z odcinków przewodu pokarmowego.
W przewodzie pokarmowym wytwarzane są hormony pobudzające wydzielanie soków trawiennych.
Trypsynogen wytwarzany jest przez trzustkę i uwalniany do dwunastnicy.

Powiązane tematy