Strona 2

R6: Technik agrobiznesu, wrzesień 2014

Pytanie 9
Dokumentacja techniczno-technologiczna przedsiębiorstwa nie zawiera
zestawień zabiegów dla początkujących działów
zasad przyznawania premii pracownikom
norm zużycia surowca
podziału procesu technologicznego na zabiegi i operacje
Pytanie 10
Wdrażane do praktyki i stosowane w zakładach przetwórstwa żywności i żywienia zbiorowego systemy zapewnienia jakości, szczególnie system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, to
HAC
HACCP
HACPP
HACP
Pytanie 11
Etap produkcji piwa, w którym dochodzi do słodowania jęczmienia przy zastosowaniu kwaśnych i obojętnych węglanów, nazywa się
gęstnieniem
alkalizacją
tłoczeniem
utylizacją
Pytanie 12
Która metoda konserwacji mięsa drobiowego polega na obniżeniu temperatury do około -4°C w celu skrystalizowania wody w powierzchniowych warstwach mięsa?
podmrażanie
zamrażanie
zamrażanie
liofilizacja
Pytanie 13
Ewidencja chronologiczna operacji gospodarczych rejestrowana jest
w dowodzie księgowym
w dzienniku
w karcie ewidencyjnej
w księdze głównej
Pytanie 14
Do pakowania towarów sypkich, pylistych wykorzystuje się
grysowniki
dozowniki ślimakowe
schładzalniki otwarte
wialnie
Pytanie 15
Stała cena używana przez okres co najmniej roku obrotowego, stosowana w celu uproszczenia lub ewidencji kontroli stanu składników majątkowych, jest określana jako
ewidencyjna
rzeczywista
przeciętna
kontrolna
Pytanie 16
Jedną z form rozliczeń bezgotówkowych jest
przekaz pocztowy
wpłata należnej kwoty do kasy
obligacja
przelew