Fiszki

R6: Technik agrobiznesu, wrzesień 2014

Test w formie fiszek Test egzaminacyjny "Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja R6
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 2110 razy
Metodą dyfuzyjną stosowaną do odsalania wielu materiałów oraz modyfikacji składu mineralnego wielu produktów lub półproduktów w procesach biotechnologicznych, np. oczyszczanie serwatki, jest
mikrofiltracja
ultrafiltracja
nanofiltracja
liofilizacja
nanofiltracja
Grunty zalicza się w przedsiębiorstwie do inwestycji długoterminowych, jeżeli
znajdują się pod zabudową
nie są użytkowane przez jednostkę, lecz zostały nabyte w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych
zostały zakupione z przeznaczeniem pod budowę budynku
są użytkowane rolniczo
nie są użytkowane przez jednostkę, lecz zostały nabyte w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych
Pasteryzacja to proces przedłużania trwałości produktów w temperaturze
powyżej 50°C
do 50°C
do 100°C
powyżej 100°C
do 100°C
Metodę zarządzania przez cele można inaczej określić jako
MBO
BOM
BCG
BCC
MBO
Przedsiębiorca powinien złożyć do 15-tego dnia każdego miesiąca deklarację o zrealizowanych transakcjach wewnątrzwspólnotowych. Jest to
VAT-R
VAT-UE
VAT-5
VAT-7
VAT-UE
Dokument Mm w gospodarce magazynowej wystawiany jest w sytuacji
przyjęcia towarów od dostawcy
zwrotu dostawcy materiałów złych jakościowo
wydania materiałów odbiorcy
przesunięcia międzymagazynowego
przesunięcia międzymagazynowego
W mediach ukazało się ogłoszenie o wolnym etacie z następującymi wymaganiami: wykształcenie wyższe, doświadczenie zawodowe 5 lat, wysoka motywacja i orientacja na osiąganie stawianych celów, umiejętność kształtowania właściwych relacji interpersonalnych, kreatywność, dynamizm. Wymagania konkursu wskazują, że wolny etat dotyczy stanowiska
kierownika referatu logistyki
dyrektora działu marketingu
dyrektora działu produkcji
głównego księgowego
dyrektora działu marketingu
W kalkulacji działalności rolniczej nadwyżka bezpośrednia pomniejszona o koszty pośrednie to
dochód rolniczy netto
wartość produkcji
dochód rolniczy brutto
koszty bezpośrednie
dochód rolniczy netto
Dokumentacja techniczno-technologiczna przedsiębiorstwa nie zawiera
zestawień zabiegów dla początkujących działów
zasad przyznawania premii pracownikom
norm zużycia surowca
podziału procesu technologicznego na zabiegi i operacje
zasad przyznawania premii pracownikom
Wdrażane do praktyki i stosowane w zakładach przetwórstwa żywności i żywienia zbiorowego systemy zapewnienia jakości, szczególnie system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, to
HAC
HACCP
HACP
HACPP
HACCP
Etap produkcji piwa, w którym dochodzi do słodowania jęczmienia przy zastosowaniu kwaśnych i obojętnych węglanów, nazywa się
gęstnieniem
tłoczeniem
alkalizacją
utylizacją
alkalizacją
Która metoda konserwacji mięsa drobiowego polega na obniżeniu temperatury do około -4°C w celu skrystalizowania wody w powierzchniowych warstwach mięsa?
liofilizacja
zamrażanie
zamrażanie
podmrażanie
podmrażanie
Ewidencja chronologiczna operacji gospodarczych rejestrowana jest
w dowodzie księgowym
w dzienniku
w księdze głównej
w karcie ewidencyjnej
w dzienniku
Do pakowania towarów sypkich, pylistych wykorzystuje się
wialnie
schładzalniki otwarte
grysowniki
dozowniki ślimakowe
dozowniki ślimakowe
Stała cena używana przez okres co najmniej roku obrotowego, stosowana w celu uproszczenia lub ewidencji kontroli stanu składników majątkowych, jest określana jako
rzeczywista
przeciętna
kontrolna
ewidencyjna
ewidencyjna
Jedną z form rozliczeń bezgotówkowych jest
wpłata należnej kwoty do kasy
przelew
przekaz pocztowy
obligacja
przelew
Który produkt uboczny nie nadaje się na komponent do paszy dla przeżuwaczy?
młóto
wysłodziny browarniane
melasa
plewy makowe
plewy makowe
O kredyt inwestycyjny w rolnictwie z dopłatą ARiMR na zakup gruntów rolnych może ubiegać się
pracownik spółdzielni ogrodniczo-pszczelarskiej
dyrektor przedsiębiorstwa państwowego
właściciel gospodarstwa rolnego
przedsiębiorca mający osobowość prawną
właściciel gospodarstwa rolnego
Którą metodę zarządzania stosuje się w przedsiębiorstwie rzemieślniczym zatrudniającym 3 osoby?
sztabowo-liniową
wielofunkcyjną
liniową
macierzową
liniową
W Unii Europejskiej dodatki do żywności uznane za bezpieczne oznacza się na etykietach produktu literą
K
S
G
E
E