Strona 1

Fizjologia trawienie

Pytanie 1
Trawienie białka w przewodzie pokarmowym ssaków rozpoczyna się w obecności:
Kwasu solnego i pepsyny
Kwasu solnego i trypsyny
kwasu octowego i pepsyny
kwasu siarkowego i pepsyny
Pytanie 2
Jakie jest optymalne pH do działania pepsyny?
1,0-2,5
1,5-2,5
1,5-2,75
1,5-3,5
Pytanie 3
Pepsyna najskuteczniej atakuje wiązania peptydowe, które zawierają następujące AA:
kwas asparaginowy (Asp0
walina (Wal)
fenyloalaninę (Fen)
leucynę (Leu)
izoleucyna (Ile)
kwas glutaminowy (Glu)
lizynę (Lys)
tyrozynę (Tyr)
Pytanie 4
Pepsyna najskuteczniej atakuje wiązania peptydowe pomiędzy parami AA:
Fen-Tyr
Leu-Wal
Tyr-Leu
Ile-Wal
Fen-Fen
Wal-Tyr
Asp-Fen
Pytanie 5
Połącz działałania Karboksypeptydaza A i Karboksypeptydaza B
Karboksypeptydaza A
odłącza AA aromatyczne lub niepolaryzowane od końca grupy karboksylowej peptydów powstałych w wyniku działania chymotrypsyny i elastazy
Karboksypeptydaza B
odszczepia aminokwasy zasadowe od końca grupy karboksylowej peptydów uwolnionych w wyniku działania trypsyny
Pytanie 6
Co jest głównym enzymem amylolitycznym soku trzustkowego?
hydrolaza
alfa-amylaza
beta-amylaza
Pytanie 7
Jak alfa amylaza rozkłada skrobię?
poprzez etapy pośrednie zwane dekstrynami do dwucukru sacharozy. Jej aktywatorem są jony chloru.
poprzez etapy pośrednie zwane dekstrynami do dwucukru maltozy. Jej aktywatorem są jony chloru.
poprzez etapy pośrednie zwane dekstrynami do dwucukru maltozy. Jej aktywatorem są jony potasu.
Pytanie 8
Ułóż w odpowiedniej kolejności etapy trawienia lipidów w jelicie cienkim
1
Tworzenie miceli i wchłanianie produktów trawienia lipidów przez wierzchołkową błonę enterocytów
2
Emulsyfikacja tłuszczów przy udziale żółci wątrobowej
3
Trawienie tłuszczów w świetle jelita przy pomocy enzymów lipolitycznych trzustki (lipazy, kolipazy, esterazy, fosfolipazy) do WKT i monoglicerydów
4
Tworzenie chylomikronów w cytoplazmie enterocytów i ich wchłanianie do naczyń limfatycznych układu limfatycznego, uchodzących do żył krążenia dużego

Powiązane tematy