Pytania i odpowiedzi

Fizjologia trawienie

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu.
Ilość pytań: 21 Rozwiązywany: 1370 razy
Pytanie 1
Trawienie białka w przewodzie pokarmowym ssaków rozpoczyna się w obecności:
Kwasu solnego i pepsyny
Pytanie 2
Jakie jest optymalne pH do działania pepsyny?
1,5-2,5
Pytanie 3
Pepsyna najskuteczniej atakuje wiązania peptydowe, które zawierają następujące AA:
fenyloalaninę (Fen)
tyrozynę (Tyr)
leucynę (Leu)
walina (Wal)
kwas glutaminowy (Glu)
Pytanie 4
Pepsyna najskuteczniej atakuje wiązania peptydowe pomiędzy parami AA:
Leu-Wal
Fen-Fen
Fen-Tyr
Tyr-Leu
Pytanie 5
Połącz działałania Karboksypeptydaza A i Karboksypeptydaza B
Karboksypeptydaza B
odszczepia aminokwasy zasadowe od końca grupy karboksylowej peptydów uwolnionych w wyniku działania trypsyny
Karboksypeptydaza A
odłącza AA aromatyczne lub niepolaryzowane od końca grupy karboksylowej peptydów powstałych w wyniku działania chymotrypsyny i elastazy
Pytanie 6
Co jest głównym enzymem amylolitycznym soku trzustkowego?
alfa-amylaza
Pytanie 7
Jak alfa amylaza rozkłada skrobię?
poprzez etapy pośrednie zwane dekstrynami do dwucukru maltozy. Jej aktywatorem są jony chloru.
Pytanie 8
Ułóż w odpowiedniej kolejności etapy trawienia lipidów w jelicie cienkim
1
Emulsyfikacja tłuszczów przy udziale żółci wątrobowej
2
Trawienie tłuszczów w świetle jelita przy pomocy enzymów lipolitycznych trzustki (lipazy, kolipazy, esterazy, fosfolipazy) do WKT i monoglicerydów
3
Tworzenie miceli i wchłanianie produktów trawienia lipidów przez wierzchołkową błonę enterocytów
4
Tworzenie chylomikronów w cytoplazmie enterocytów i ich wchłanianie do naczyń limfatycznych układu limfatycznego, uchodzących do żył krążenia dużego
Pytanie 9
Połącz rodzaje śliny z opisem
Wodnista, niska lepkość, duża zawartość białka właściwego
Surowicza
Gęsta, ciągliwa, duża zawartość mucyn
Śluzowa
Pytanie 10
Zaznacz prawdziwe role śliny u przeżuwaczy:
Obfite nawilżenie wstępnie żutej paszy
Udział w formowaniu kęsów pokarmowych
Udział w działaniu gaszącym piany w żwaczu
Zobojętnianie LKT w żwaczu
Udział w różnych procesach usuwania nadmiaru substancji własnych i obcych z krwi obwodowej
Udział w procesie termoregulacji organizmu
Udział w przekazywaniu mocznika do żwacza
Regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej
Regulacja spoistości treści żwacza
Rozpuszczanie i ekstrahowanie substancji smakowych paszy
Pytanie 11
Zaznacz informacje prawdziwe dotyczące populacji pierwotniaków i warunki niezbędne do ich wzrostu
ilość od 10^5 do 10^6 w 1g treści żwacza
skład obecności pasz w żwaczu
stała temperatura
stała osmolarność płynu żwacza
stałe pH treści żwacza
Pytanie 12
Zaznaczy, co powodują powtarzające się skurcze przedżołądków
intensywne mieszanie treści,
harmonijny transport treści ze żwacza i czepca do ksiąg.
odbijanie gazów
Pytanie 13
Zaznacz prawdziwe informacje dotyczące roli pierwotniaków w żwaczu
Udział w procesie animalizacji (uszlachetniania) białka roślinnego
Udział w procesie uwodorniania tłuszczów
Udział w trawieniu celulozy, hemicelulozy, pektyn, skrobii, białka
Drążenie kanałów w treści ułatwiających przechodzenie i gromadzenie gazów w okolicach wpustu żwacza, usuwanych w procesie odbijania
Fragmentaryzacja węglowodanów złożonych, tj. celulozy, ligniny
Pytanie 14
Połącz rodzaje przemiany materii i jej definicje
Przemiana pośrednia
bada losy związku od momentu pobrania przez organizm do momentu przekształcenia w produkt końcowy, np. CO2 i H2O w cyklu Krebsa
Przemiana podstawowa
najmniejsze nasilenie przemian chemicznych i fizycznych, dostarczających organizmowi energii w ilościach niezbędnych do życia w warunkach fizjologicznego spoczynku zwierzęcia.
Przemiana bytowa
przetwarzanie niezbędnej ilości energii do zachowania pełnej gotowości produkcyjnej (energia na trawienie i fizjologicznie niezbędny ruch)
Przemiana czynnościowa
uwzględniająca wydatki energetyczne organizmu związane z aktywnością fizjologiczną i produkcyjną (trawienie, ruch, odkładanie białka, produkcja mleka, jaj, wełny, itp.)
Pytanie 15
Składniki nieorganiczne moczu
Jony fosforanowe
Jony siarczanowe
Jony wapniowe
Pytanie 16
Połącz role nerek w organizmie z wyjaśnieniami
- usuwanie z organizmu końcowych produktów przemiany materii oraz toksycznych związków pochodzenia egzogennego
Funkcja wydalnicza
utrzymanie homeostazy wodno-elektrolitowej, prostaglandyny, 1,25 dihydroksycholekalcyferolu
Funkcja regulacyjna
degradacja hormonów i związków aktywnych biologicznie, wytwarzanie amoniaku, włączanie glukoneogenezy w sytuacjach krytycznych dla organizmu, np. głodu
Funkcja metaboliczna
1
1
2
2
Pytanie 17
Wchłanianie moczu w nerkach jest wynikiem:
Filtracji kłębkowej osocza w kłębuszku nerkowym (mocz pierwotny). Czynnikiem napędowym filtracji jest ciśnienie filtracyjne (Pf) będące wypadkową ciśnienia hydrostatycznego krwi (Ph) i ciśnienia onkotycznego w naczyniach włosowatych kłębka (Po) oraz ciśnienia hydrostatycznego w torebce kłębka (Pt) Pf = Ph - (Po + Pt)
Wchłaniania kanalikowego (biernie lub czynnie), polegającego na zwrotnym wchłanianiu cennych dla organizmu składników moczu pierwotnego
Wydzielania kanalikowego jonów jak i cząsteczek związków niedysocjujących
Pytanie 18
Spoczynkowy poziom przemian energetycznych dostarcza energii niezbędnej do utrzymania podstawowych czynności życiowych (8)
czynności wydzielniczej wątroby (ok. 20% PPM)
układu nerwowego (ok. 25% PPM)
serca (ok. 7% PPM)
czynności wydzielniczej gruczołów na poziomie podstawowym
odbudowy składników ciała i innych
utrzymania stałej temperatury wewnątrzustrojowej
utrzymania gradientu stężeń elektrolitów
układu oddechowego
Pytanie 19
Składniki nieorganiczne moczu to:
kreatynina
indykan
Pytanie 20
Połącz
wydalany/a z moczem, wytworzony/a z fosfagenu mięśniowego. U zwierząt mięsożernych może pochodzić z pokarmu. Stężenie tego w moczu rośnie u zwierząt głodzonych i poddanych wysiłkowi mięśniowemu.
Kreatynina
Indykan
(kwas indoksylo-siarkowy) wytwarzany jest w wątrobie procesach bakteryjnej fermentacji gnilnej w jelicie grubym i z kwasu siarkowego. Koncentracja tego w moczu jest wskaźnikiem natężenia procesów gnilnych w jelicie grubym.
Pytanie 21
Połącz informacje dotyczące pomiaru temperatury
Różnice zależne od
warunki i miejsce pomiaru
Najniższa temperatura
temperatura skóry - od 24oC do 35oC
Najzimniejsze okolice:
koniec nosa, uszu, palców
Najcieplejsze miejsca
wewnętrzne tkanki ciała
Najwyższa temperatura
narządów, w których zachodzi intensywna przemiana materii: wątroba do 41oC (temperatura krwi odpływającej z wątroby jest o 2-3oC wyższa od krwi obwodowej); temperatura mięśni do 40oC (w czasie intensywnej pracy)
Najmniejsza temperatura z wewnętrznych narządów
płuca 35oC

Powiązane tematy