Strona 2

R11: Technik weterynarii, Czerwiec 2014

Pytanie 9
U którego gatunku zwierząt numer identyfikacyjny jest tylko numerem siedziby stada, w której zwierze się urodziło lub w której po raz pierwszy zostało zgłoszone do rejestru zwierząt gospodarskich oznakowanych?
koni
bydła
owiec
świń
Pytanie 10
Wskaż skrót osaczający opisane poniżej postępowanie.
EUROP
HACCP
ISO
GHP
Pytanie 11
Inspekcja Weterynaryjna realizuje zadania z zakresu bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w celu
monitorowania chorób odzwierzęcych
usprawnienia technologii wytwarzania produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
podwyższenia jakości produktów spożywcrych pochodzenia zwierzęcego
zapewnienia ochrony zdrowia publicznego
Pytanie 12
Do których badań laboratoryjnych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego próbki powinny być pobierane w sposób sterylny?
parazytologjcznych
chemicznych
organoleptycznych
mikrobiologicznych
Pytanie 13
Podczas badania próbek mięsa na obecność larw włośni metodą wytrawi płynu trawiącego powinna wynosić:
od 20°C od 25°C
od 50°C od 55°C
od 44°C od 46°C
od 12°C od 15°C
Pytanie 14
Badanie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego wykonane za pomocą zmysłów badającego jest badaniem
bakteriologicznym
organoleptycznym
chemicznym
mikrobiologicznym
Pytanie 15
Zgodnie z przepisami prawnymi o środkach Żywienia zwierząt, pasze lecznicze mogą być produkowane
w gospodarstwie właściciela na jego zlecenie
w gospodarstwie właściciela na zlecenie technika weterynarii
w zakładzie Paszowym na zlecenie właściciela zwierząt
w zakładzie paszowym na zlecenie lekarza weterynarii
Pytanie 16
Na podstawie fragmentu rozporządzenia, określ częstość przeprowadzania kontroli równomiernego wymieszania składników paszy leczniczej nieprzeznaczonej do obrotu.
po każdej zmianie urządzeń do wytwarzania pasz, ale nie rzadziej niż raz w roku
dwa razy w roku
na zakończenie wytwarzania paszy
co pól roku