Wskaż typy wiązań, które występują w białkach pomiędzy resztami aminokwasów takimi jak: histydyna, seryna, treonina, kwas glutaminowy:
1. hydrofobowe
2. jonowe
3. disiarczkowe
4. wodorowe
2,4
4
1,2,3,4
1,2,3
1,3
2,4
Białka, które nie posiadają struktury IV-rzędowej to:
1. dehydrogenaza mleczanowa
2. mioglobina
3. hemoglobina
4. lizozym
1,3
1,2,3,4
4
2,4
1,2,3
2,4
Białka, które uległy denaturacji posiadają następujące cechy:
1. brak mostków disiarczkowych, zmienioną strukturę I-rzędową, brak ładunku
2. zmniejszoną lekość, brak aktywności biologicznej
3. zmienioną strukturę I i II-rzędową, zmienioną aktywność biologiczną
4. zwiększoną lepkość, brak aktywności biologicznej, zmienioną strukturę III-rzędową
4
1,2,3,4
1,3
2,4
1,2,3
4
Cechy typowe dla wszystkich zdenaturowanych białek to:
1. zmieniona konformacja cząsteczki
2. zmiana podatności na działanie enzymów proteolitycznych
3. zmniejszona rozpuszczalność
4. zmieniony punkt izoelektryczny
4
1,3
2,4
1,2,3
1,2,3,4
1,2,3
Wskaż prawdziwe informacje dotyczące denaturacji białka:
1. zawsze jest odwracalna
2. prowadzi do zniszczenia wtórnej struktury białka
3. zawsze powoduje wytrącenie białka z roztworu
4. powoduje utratę aktywności biologicznej białka
1,2,3,4
1,2,3
2,4
4
1,3
2,4
Dopasuj typ wiązania (I-IV) i czynnik denaturujący, który je niszczy (1-4)
I. wiązania wodorowe
II. wiązania hydrofobowe
III. wiązania disiarczkowe
IV. wiązania wodorowe i jonowe
1. detergenty
2. mocznik, guanidyna
3. stężone kwasy
4. jony metali ciężkich
I-2, II-4, III-3, IV-1
I-4, II-2, III-3, IV-1
I-1, II-4, III-2, IV-3
I-2, II-1, III-4, IV-3
I-3, II-4, III-1, IV-2
I-2, II-1, III-4, IV-3
Wskaż prawdziwe informacje dotyczące wpływu czynników denaturujących na białka:
1. wysoka temperatura niszczy wszystkie typy wiązań w białkach
2. denaturujące działanie jonów wodorowych polega na rozerwaniu wiązań kowalencyjnych
3. mocznik powoduje rozerwanie wiązań wodorowych i disiarczkowych
4. denaturujące działanie jonów metali ciężkich polega na łączeniu się z grupami -SH
1,2,3
2,4
1,3
1,2,3,4
4
4
Wybierz prawdziwe informacje:
1. proces wytrącania białka z roztworu jest zawsze związany z jego denaturacją
2. koagulacja białka prowadzi do utraty jego właściwości biologicznych
3. w trakcie procesu koagulacji dochodzi do zniszczenia centrum aktywnego białka enzymatycznego
4. najmniejszą rozpuszczalność wykazuje białko w punkcie izoelektrycznym
1,2,3,4
4
1,3
1,2,3
2,4
4
Schemat przedstawia mechanizm procesu:
wysalania
denaturacji
renaturacji
wsalania
sączenia molekularnego
wysalania
Przyporządkuj cechy budowy białek (1-4) jego poszczególnym strukturom (I-IV):
I. struktura I- rzędowa
II. II-rzędowa
III. III-rzędowa
IV. IV-rzędowa
1. sekwencja aminokwasów
2. budowa podjednostkowa
3. budowa fibrylarna i globularna
4. struktura alfa-helisy
I-1, II-4, III-3, IV-2
I-1, II-2, III-3, IV-4
I-1, II-3, III-2, IV-4
I-2, II-4, III-3, IV-1
I-3, II-1, III-4, IV-2
I-1, II-4, III-3, IV-2
Do białek globularnych należy:
albumina
kolagen
elastyna
keratyna
miozyna
albumina
Wskaż nieprawdziwą informację o białkach globularnych:
na zgięciach zwojów alfa-helikalnych znajdują się reszty proliny
na powierzchni białka znajdują się polarne reszty aminokwasowe
w ich strukturze występują wiązania disiarczkowe
we wnętrzu cząsteczki białka znajdują się hydrofobowe reszty aminokwasów
struktura II-rzędowa tych białek jest wyłącznie typu alfa-helisy
struktura II-rzędowa tych białek jest wyłącznie typu alfa-helisy
Wskaż nieprawdziwą informację o białkach globularnych:
ulegają reakcji wsalania
w ich strukturze występuje Beta-harmonijka
na powierzchni cząsteczki znajdują się grupy polarne
posiadają wnętrze hydrofobowe
alfa-helisa stanowi 100% struktury II-rzędowej tych białek
alfa-helisa stanowi 100% struktury II-rzędowej tych białek
Wskaż prawdziwe stwierdzenia o białkach fibrylarnych:
1. łańcuchy peptydowe alfa-keratyn są wyłącznie przeciwrównoległe
2. wszystkie łańcuchy beta-keratyn są przeciwrównoległe
3. stabilność i wytrzymałość alfa-keratyn jest uwarunkowana obecnością wiązań disiarczkowych pomiędzy łańcuchami peptydowymi
4. fibroina jedwabiu nie zawiera wiązań disiarczkowych
Wskaż prawdziwe informacje dotyczące właściwości białek:
1. stosunek osiowy białek fibrylarnych jest większy niż 20
2. białka fibrylarne i globularne różnią się strukturą II-rzędową
3. białka fibrylarne i globularne różnią się funkcją biologiczną
4. białka globularne charakteryzuje taka sama zawartość aminokwasów hydrofobowych
1,3
4
1,2,3
1,2,3,4
2,4
1,2,3
Wybierz jony metali, które występują w biologicznie aktywnych białkach
1. Cu2+
2. Zn2+
3. Mg2+
4. Fe2+
4
1,3
2,4
1,2,3
1,2,3,4
1,2,3,4
Dopasuj do białek (I-III) dane dotyczących wartościowości żelaza (1-3)
I. Hemoglobina, mioglobina
II. cytochrom c
III katalaza, peroksydaza
1. Fe II
2. Fe jest odwracalnie utleniane i redukowane
3. Fe III