Fiszki

Białka budowa - właściwości

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 68 Rozwiązywany: 1419 razy
Termostabilność białek jest uwarunkowana występowanie w ich strukturze III-rzędowej:
wiązań wodorowych
wiązań disiarczkowych
oddziaływań hydrofobowych
wszystkich wyżej wymienionych
wiązań jonowych
wszystkich wyżej wymienionych
Regularna struktura alfa-helisy ulega zaburzeniu przez: 1. tyrozynę 2. prolinę 3. leucynę 4. glicynę
1,2,3,4
4
2,4
1,2,3
1,3
2,4
Wskaż typy wiązań, które występują w białkach pomiędzy resztami aminokwasów takimi jak: histydyna, seryna, treonina, kwas glutaminowy: 1. hydrofobowe 2. jonowe 3. disiarczkowe 4. wodorowe
2,4
4
1,2,3,4
1,2,3
1,3
2,4
Białka, które nie posiadają struktury IV-rzędowej to: 1. dehydrogenaza mleczanowa 2. mioglobina 3. hemoglobina 4. lizozym
1,3
1,2,3,4
4
2,4
1,2,3
2,4
Białka, które uległy denaturacji posiadają następujące cechy: 1. brak mostków disiarczkowych, zmienioną strukturę I-rzędową, brak ładunku 2. zmniejszoną lekość, brak aktywności biologicznej 3. zmienioną strukturę I i II-rzędową, zmienioną aktywność biologiczną 4. zwiększoną lepkość, brak aktywności biologicznej, zmienioną strukturę III-rzędową
4
1,2,3,4
1,3
2,4
1,2,3
4
Cechy typowe dla wszystkich zdenaturowanych białek to: 1. zmieniona konformacja cząsteczki 2. zmiana podatności na działanie enzymów proteolitycznych 3. zmniejszona rozpuszczalność 4. zmieniony punkt izoelektryczny
4
1,3
2,4
1,2,3
1,2,3,4
1,2,3
Wskaż prawdziwe informacje dotyczące denaturacji białka: 1. zawsze jest odwracalna 2. prowadzi do zniszczenia wtórnej struktury białka 3. zawsze powoduje wytrącenie białka z roztworu 4. powoduje utratę aktywności biologicznej białka
1,2,3,4
1,2,3
2,4
4
1,3
2,4
Dopasuj typ wiązania (I-IV) i czynnik denaturujący, który je niszczy (1-4) I. wiązania wodorowe II. wiązania hydrofobowe III. wiązania disiarczkowe IV. wiązania wodorowe i jonowe 1. detergenty 2. mocznik, guanidyna 3. stężone kwasy 4. jony metali ciężkich
I-2, II-4, III-3, IV-1
I-4, II-2, III-3, IV-1
I-1, II-4, III-2, IV-3
I-2, II-1, III-4, IV-3
I-3, II-4, III-1, IV-2
I-2, II-1, III-4, IV-3
Wskaż prawdziwe informacje dotyczące wpływu czynników denaturujących na białka: 1. wysoka temperatura niszczy wszystkie typy wiązań w białkach 2. denaturujące działanie jonów wodorowych polega na rozerwaniu wiązań kowalencyjnych 3. mocznik powoduje rozerwanie wiązań wodorowych i disiarczkowych 4. denaturujące działanie jonów metali ciężkich polega na łączeniu się z grupami -SH
1,2,3
2,4
1,3
1,2,3,4
4
4
Wybierz prawdziwe informacje: 1. proces wytrącania białka z roztworu jest zawsze związany z jego denaturacją 2. koagulacja białka prowadzi do utraty jego właściwości biologicznych 3. w trakcie procesu koagulacji dochodzi do zniszczenia centrum aktywnego białka enzymatycznego 4. najmniejszą rozpuszczalność wykazuje białko w punkcie izoelektrycznym
1,2,3,4
4
1,3
1,2,3
2,4
4
Schemat przedstawia mechanizm procesu:
wysalania
denaturacji
renaturacji
wsalania
sączenia molekularnego
wysalania
Przyporządkuj cechy budowy białek (1-4) jego poszczególnym strukturom (I-IV): I. struktura I- rzędowa II. II-rzędowa III. III-rzędowa IV. IV-rzędowa 1. sekwencja aminokwasów 2. budowa podjednostkowa 3. budowa fibrylarna i globularna 4. struktura alfa-helisy
I-1, II-4, III-3, IV-2
I-1, II-2, III-3, IV-4
I-1, II-3, III-2, IV-4
I-2, II-4, III-3, IV-1
I-3, II-1, III-4, IV-2
I-1, II-4, III-3, IV-2
Do białek globularnych należy:
albumina
kolagen
elastyna
keratyna
miozyna
albumina
Wskaż nieprawdziwą informację o białkach globularnych:
na zgięciach zwojów alfa-helikalnych znajdują się reszty proliny
na powierzchni białka znajdują się polarne reszty aminokwasowe
w ich strukturze występują wiązania disiarczkowe
we wnętrzu cząsteczki białka znajdują się hydrofobowe reszty aminokwasów
struktura II-rzędowa tych białek jest wyłącznie typu alfa-helisy
struktura II-rzędowa tych białek jest wyłącznie typu alfa-helisy
Wskaż nieprawdziwą informację o białkach globularnych:
ulegają reakcji wsalania
w ich strukturze występuje Beta-harmonijka
na powierzchni cząsteczki znajdują się grupy polarne
posiadają wnętrze hydrofobowe
alfa-helisa stanowi 100% struktury II-rzędowej tych białek
alfa-helisa stanowi 100% struktury II-rzędowej tych białek
Wskaż prawdziwe stwierdzenia o białkach fibrylarnych: 1. łańcuchy peptydowe alfa-keratyn są wyłącznie przeciwrównoległe 2. wszystkie łańcuchy beta-keratyn są przeciwrównoległe 3. stabilność i wytrzymałość alfa-keratyn jest uwarunkowana obecnością wiązań disiarczkowych pomiędzy łańcuchami peptydowymi 4. fibroina jedwabiu nie zawiera wiązań disiarczkowych
1,2,3
2,4
1,3
4
1,2,3,4
1,2,3,4
Białka fibrylarne to: 1. keratyna 2. fibrynogen 3. miozyna 4. insulina
4
1,3
2,4
1,2,3,4
1,2,3
1,2,3
Wskaż prawdziwe informacje dotyczące właściwości białek: 1. stosunek osiowy białek fibrylarnych jest większy niż 20 2. białka fibrylarne i globularne różnią się strukturą II-rzędową 3. białka fibrylarne i globularne różnią się funkcją biologiczną 4. białka globularne charakteryzuje taka sama zawartość aminokwasów hydrofobowych
1,3
4
1,2,3
1,2,3,4
2,4
1,2,3
Wybierz jony metali, które występują w biologicznie aktywnych białkach 1. Cu2+ 2. Zn2+ 3. Mg2+ 4. Fe2+
4
1,3
2,4
1,2,3
1,2,3,4
1,2,3,4
Dopasuj do białek (I-III) dane dotyczących wartościowości żelaza (1-3) I. Hemoglobina, mioglobina II. cytochrom c III katalaza, peroksydaza 1. Fe II 2. Fe jest odwracalnie utleniane i redukowane 3. Fe III
I-3, II-1, III-2
I-2, II-3, III-1
I-1, II-3, III-2
I-1, II-2, III-3
I-2, II-1, III-3
I-1, II-2, III-3

Powiązane tematy

Inne tryby