Fiszki

MIĘSO - KOLOKWIUM 1 - cz1

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 50 Rozwiązywany: 917 razy
z ilu cyfr składa się oznakowanie świń
14
7
12
9
14
Oznakowanie identyfikacyjne w postaci tatuażu na uszach dopuszcza się u:
kóz
świń
owiec
bydła
świń
Czy urzędowy lekarz weterynarii może wyznaczyć inny czas odpoczynku
TAK
Zwierzęta zmęczone lub podniecone powinny odpoczywać przed ubojem:
6h
12h
18h
48h
24h
24h
Które z wymienionych zwierząt poddawane ubojowi muszą posiadać paszport?
BYDŁO
Oznaczanie liczby tiobarbiturowej ma na celu:
wykrycie aldehydu malonowego w tłuszczu wykazującym zmiany na tle yellow disease
oznaczenie stopnia wykrwawienia zwierzęcia
wykrycie i oznaczenie ilościowe związków pojawiających się w początkowym stadium autooksydacji tłuszczów
rozróżnienie żółtaczki od lipochromatozy
wykrycie i oznaczenie ilościowe związków pojawiających się w zaawansowanym stadium autooksydacji tłuszczów
wykrycie aldehydu malonowego w tłuszczu wykazującym zmiany na tle yellow disease
wykrycie i oznaczenie ilościowe związków pojawiających się w zaawansowanym stadium autooksydacji tłuszczów
Bydło po uboju podlega badaniu w kierunku wągrzycy w wieku od (dni):
56
56
W sercu bydła stwierdzono 2 wągry, natomiast w mięśniach głowy i tuszy wągrów nie stwierdzono, podaj ocenę sanitarno wet tylko tuszy:
niezdatna
Do znakowania mięsa dopuszcza się barwniki:
brąz HT
błękit brylantowy
zieleń malachitową
czerwień koszenilowa
czerwień Allura
brąz HT
błękit brylantowy
czerwień Allura
Znak wet nakłada się na tuszy jagniąt na:
zewnętrznej powierzchni uda
łopatce
wewnętrznej powierzchni uda
głowie
zewnętrznej powierzchni uda
łopatce
Znak wet w kształcie kwadratu stosuje się do oceny mięsa:
warunkowo zdatnego-w sumie to prostokąt
zdatnego do własnego użytku
zdatnego z rzeźni, które uzyskały zgodę na odstępstwa od wymagań weterynarii
zdatnego z rzeźni wytwarzających na kraj
zdatnego z rzeźni, które uzyskały zgodę na odstępstwa od wymagań weterynarii
Wątroby bydła i świń przeznaczone do handlu znakuje się:
wypalenie
Znak weterynaryjny stosuje się na świeżym mięsie:
przez wypalenie
w formie zawieszki
przy użyciu stempla
w formie nadruku
przez wypalenie
przy użyciu stempla
Drobnoustroje – wskaźniki stanu sanitarnego to:
paciorkowce kalowe
bakterie coli
bakterie mezofilne
beztlenowce przetrwalnikujące
salmonelle
paciorkowce kalowe
bakterie coli
beztlenowce przetrwalnikujące
Ostateczne potwierdzenie obecności pałeczek Salmonella oparte jest na badaniu:
biochemicznym
Stwierdzenie gronkowca chorobotwórczego opiera się na stwierdzeniu czy jest on:
koagulazododatni
W jakiej ilości badanej tkanki oznaczamy obecność pałeczek Salmonella?
25 g
Z jaką adnotacją pozostaje w chłodni tusza, która czeka na wynik badania bakteriologicznego:
tymczasowo zajęte
warunkowo zdatne
tymczasowo niezdatne
tymczasowo zajęte
Próbki tkanki mięśniowej (poprzednie pytanie) należy pobrać z mięśni:
łopatki
uda
przedramienia
podudzia
karku
przedramienia
podudzia
Do badania bakteriologicznego w każdym przypadku należy pobrać:
część śledziony
cz wątroby z węzłem chłonnym i pęch żółciowym
chorobowo zmieniony narząd z węzłem chłonnym
2 nerki
2 próbki tki mięśniowej
2 węzły chłonne
chorobowo zmieniony narząd z węzłem chłonnym
2 nerki
2 próbki tki mięśniowej
2 węzły chłonne

Powiązane tematy

Inne tryby