Fiszki

Żywienie Zwierząt - paszoznawstwo

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 24 Rozwiązywany: 4511 razy
Które krowy zajmują najlepsze kwatery na pastwisku?
Jałówki
Wysokowydajne
Krowy suche
Wysokowydajne
Jaka fermentacja jest najbardziej pożądana w kiszonce?
Masłowa
Mlekowa
Octowa
Mlekowa
Bakterie kwasu mlekowego (Clostridia):
Giną w środowisku kwaśnym
Są tlenowcami
Rozwijają się najlepiej w suchym środowisku
Giną w środowisku kwaśnym
Który zestaw zawiera surowce ławo kiszące się?
Kukurydza, buraki, koniczyna, lucerna
Kukurydza, trawy, lucerna, koniczyna
Kukurydza, trawy, GPS, prasowane wysłodki buraczane
Kukurydza, trawy, GPS, prasowane wysłodki buraczane
Jakich rodzajów strat podczas produkcji kiszonki można uniknąć?
Oddychania, wtórnej fermentacji
Soku kiszonkowego, wtórnej fermentacji
Polowych, fermentacji
Soku kiszonkowego, wtórnej fermentacji
Ile suchej masy zawiera sianokiszonka?
powyżej 40% SM
do 30% SM
30-40% SM
powyżej 40% SM
Jaki proces usuwa związki antyżywieniowe z ziemniaków?
Kiszenie
Mycie
Poddawanie wysokiej temperaturze
Poddawanie wysokiej temperaturze
Która z podanych roślin działa mlekopędnie?
Burak
Ziemniak
Cebula
Burak
Kto nie zda żywienia?
Kaja
Marta
Magda
Angelika
Magda
Która roślin nie wpływa negatywnie na smak mleka?
Ziemniak
Burak
Marchew
Ziemniak
Która cecha okopowych wpływa na ich złe przechowywanie?
Niska zawartość włókna
Duża ilość wody
Zanieczyszczenie ziemią
Duża ilość wody
Pasza treściwa:
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
Przemiana głodowa to:
Wymywanie składników pokarmowych podczas deszczu
Fermentacja podczas suszenia i przechowywania
Oddychanie roślin po ich skoszeniu
Oddychanie roślin po ich skoszeniu
Słoma to:
Pozostałość po omłocie roślin zbieranych na ziarno lub nasiona
Zielonka wysuszona w wysokiej temperaturze
Zielonka wysuszona w warunkach naturalnych
Pozostałość po omłocie roślin zbieranych na ziarno lub nasiona
Która słoma używana jest podczas skarmiania zielonkami lub wywarem ze względu na działanie zatwardzające?
Słoma jęczmienna
Słoma owsiana
Słoma żytnia
Słoma jęczmienna
Co powoduje ługowanie?
Zwiększa strawność
Poprawia walory smakowe
Zwiększa ilość białka
Zwiększa strawność
Co jest produktem ubocznym przemysłu browarniczego?
Wywar
Młóto
Melasa
Młóto
Które zdanie o roślinach strączkowych jest fałszywe?
Białko jest bardzo szybko rozkładane w żwaczu
Zawierają dużo składników mineralnych i witamin
Zawierają dużo białka dobrze trawionego przez monogastryczne
Zawierają dużo składników mineralnych i witamin
Jakiemu procesu poddawane są śruty poekstrakcyjne w celu usunięcia substancji antyżywieniowych?
Tostowaniu
Spalaniu
Gotowaniu
Tostowaniu
Który rodzaj mieszanki przemysłowej nie dostarcza zwierzętom białka i energii?
Mieszanka uzupełniająca
Mieszanka pełnoporcjowa
Premiks
Premiks
Probiotyki:
Podnoszą strawność składników pokarmowych pasz
Poprawiają walory smakowe paszy
Zakwaszają środowisko przewodu pokarmowego
Zakwaszają środowisko przewodu pokarmowego
Przeciwutleniacze:
Hamują rozwój pleśni
Nadają produktom atrakcyjną barwę
Chronią tłuszcze, witaminy, karotenoidy
Chronią tłuszcze, witaminy, karotenoidy
Detoksykanty:
Obniżają pH w przewodzie pokarmowym zwierząt
Hamują rozwój pleśni
Blokują wchłanianie mikotoksyn w przewodzie pokarmowym
Blokują wchłanianie mikotoksyn w przewodzie pokarmowym
Kokcydiostatyki
Powodują choroby drobiu
Pomagają utrzymać prawidłowy poziom kokcydiazy
Zapobiegają kokcydiozie
Zapobiegają kokcydiozie