Strona 2

Biotechnologia 2

Pytanie 9
Które z poniższych związków chmielu charakteryzują się największą trwałością?
garbniki chmielowe
myrcen
alfa-humulon
. beta-lupulon
Pytanie 10
Proces produkcji etanolu z melasy trzcinowej obejmuje następujące etapy
melasa, scukrzanie, fermetacja, destylacja
słodowanie, melasa, scukrzanie, fermentacja, destylacja
melasa, upłynnienie, scukrzanie, fermentacja , destylacja
melasa, fermentacja, destylacja
Pytanie 11
W przypadku geminalnej terapii genowej ...
pierwotny defekt genetyczny nie jest usuwany
zmiana zachodzi w komórkach wątroby
zmiana jest dziedziczna
leczenie ma charakter zachowawczy
Pytanie 12
Nadprodukcja lizyny wymaga kontroli w komórce trzech enzymów są to....
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza glutaminianowa, syntaza dimetoksypikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
. kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrataza homoserynowa
syntaza asparaginianowa, kinaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
Pytanie 13
Kwas klawulanowy jest metabolitem...
grzybów niższych
grzybów
bakterii
promieniowców
Pytanie 14
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli jest
. systemem badania jakości produktów spożywczych
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
procedurą kontroli jakości wody
sposobem badania składu mikroflory produktów i surowców wykorzystywanych w technologiach spożywczych
Pytanie 15
Metodę infuzyjną stosuje sie podczas
podczas produkcji napojów niskoalkoholowych, jest to metoda słodowania
warzenia piwa, jest metoda zacierania
produkcji octu metoda generatorową
produkcji kwasu cytrynowego metoda powierzchniową
Pytanie 16
W zakwasie maślankowym przeważają
Lactococcus
Lactobacillus
Leuconostoc
Bifidobacterium

Powiązane tematy

#biotechnologia