Strona 1

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Pytanie 1
Zaznacz cechy białek:
dostarczają organizmowi energię
stanową materiał zapasowy organizmu
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
odpowiadają za transport substancji w organizmie
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
Pytanie 2
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
K
B12
D
B9
C
A
Pytanie 3
Żółć wytwarzana jest w:
trzustce
żołądku
wątrobie
dwunastnicy
Pytanie 4
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
wytwarzają enzymy trawienne
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
rozkładają cukry
zwiększają powierzchnię wchłaniania
Pytanie 5
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
36
28
30
32
Pytanie 6
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
białka
węglowodany
tłuszcze
Pytanie 7
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy egozgenne
aminokwasy endodenne
Pytanie 8
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
ryby i owoce morza
produkty mleczne
mięso i jaja
warzywa, owoce i zboża