Strona 2

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Pytanie 9
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
obronne
budulcowe
receptorowe
sygnałowe
Pytanie 10
Dobrym źródłem wapnia są:
ryby morskie
owoce cytrusowe, pietruszka
zielona warzywa liściaste
mleko, sery i jaja
Pytanie 11
Niedobór witaminy D3 powoduje:
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
zaburzenia krzepliwości krwi
osteoporozę, krzywicę
bóle mięśni
Pytanie 12
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Helicobacter pylori
E. coli
Salmonella
Staphylococcus aureus
Pytanie 13
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
anoreksja
bulimia
nadwaga
otyłość
Pytanie 14
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
D
masło, mleko, tran
B6
orzechy, soja, drożdże
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
Pytanie 15
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
wątrobie
trzustce
jamie ustnej
żołądku
Pytanie 16
Zaznacz gruczoły trawienne.
żołądek
dwunastnica
trzustka
ślinianki
wątroba