Fiszki

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Test w formie fiszek Biologia klasa 7, dział 3: Układ pokarmowy, test z podręcznika "Puls Życia" wydawnictwa Nowa Era
Ilość pytań: 34 Rozwiązywany: 89902 razy
Zaznacz cechy białek:
dostarczają organizmowi energię
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
stanową materiał zapasowy organizmu
odpowiadają za transport substancji w organizmie
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
odpowiadają za transport substancji w organizmie
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
C
D
B12
A
K
B9
C
B12
B9
Żółć wytwarzana jest w:
wątrobie
dwunastnicy
żołądku
trzustce
wątrobie
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
wytwarzają enzymy trawienne
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
rozkładają cukry
zwiększają powierzchnię wchłaniania
zwiększają powierzchnię wchłaniania
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
30
36
32
28
32
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
białka
węglowodany
tłuszcze
węglowodany
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy endodenne
aminokwasy egozgenne
aminokwasy egozgenne
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
produkty mleczne
ryby i owoce morza
warzywa, owoce i zboża
mięso i jaja
warzywa, owoce i zboża
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
sygnałowe
receptorowe
obronne
budulcowe
receptorowe
Dobrym źródłem wapnia są:
ryby morskie
owoce cytrusowe, pietruszka
mleko, sery i jaja
zielona warzywa liściaste
mleko, sery i jaja
Niedobór witaminy D3 powoduje:
osteoporozę, krzywicę
zaburzenia krzepliwości krwi
bóle mięśni
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
osteoporozę, krzywicę
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Helicobacter pylori
Staphylococcus aureus
Salmonella
E. coli
Helicobacter pylori
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
anoreksja
otyłość
nadwaga
bulimia
anoreksja
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
D
masło, mleko, tran
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
B6
orzechy, soja, drożdże
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
trzustce
wątrobie
żołądku
jamie ustnej
żołądku
Zaznacz gruczoły trawienne.
ślinianki
żołądek
dwunastnica
wątroba
trzustka
ślinianki
wątroba
trzustka
Uzupełnij zdanie dotyczące spożywania wody.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około
. . . . . . . .
, a dorosłych kobiet w
. . . . . . . .
z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około
. . . . . . . .
wody dziennie.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około 60%, a dorosłych kobiet w 55% z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około 2 litrów wody dziennie.
Zaznacz cukry proste.
glikogen
fruktoza
skrobia
glukoza
fruktoza
glukoza
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
6
4
5
3
5
Zmniejszona odporność, owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów to skutki niedoboru:
fluoru
witaminy C
żelaza
witaminy A
witaminy C