Strona 2

Higiena i choroby układu pokarmowego

Pytanie 9
Choroba, w przebiegu której bakterie osadzają się na powierzchni szkliwa i niszczą je to:
próchnica
anoreksja
bulimia
szkorbut
Pytanie 10
Zaburzenie odżywiania polegające na odmawianiu spożywania pokarmów to
otyłość
niedowaga
bulimia
anoreksja
Pytanie 11
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
E. coli
Helicobacter pylori
Salmonella
Pytanie 12
WZW to choroba o podłożu:
wirusowym
grzybiczym
bakteryjnym
Pytanie 13
Co należy robić, by zminimalizować ilość przyjmowanych toksycznych związków w diecie?
długo gotować potrawy
myć warzywa i owoce
myć ręce przed posiłkiem
Pytanie 14
Jaki składnik powinna zawierać dieta, która pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego?
witaminę C
cukry proste
błonnik
kwasy tłuszczowe
Pytanie 15
Połącz zakres BMI z jego opisem.
25 - 29,9
nadwaga
>40
otyłość znacznego stopnia
<18,5
niedowaga
18,5 - 24,9
prawidłowa waga
30 - 39,9
otyłość