Fiszki

Higiena i choroby układu pokarmowego

Test w formie fiszek Sprawdzian z lekcji biologii dla klasy 7.
Ilość pytań: 15 Rozwiązywany: 5055 razy
Zaznacz kryteria, którymi należy się kierować przy ustalaniu wartości energetycznej pożywienia?
nastroju
temperamentu
rodzaju wykonywanej pracy
płci
trybu życia
wieku
rodzaju wykonywanej pracy
płci
trybu życia
wieku
Jak nazywa się schemat, według jakiego należy spożywać pokarmy, aby zapewnić sobie pełnowartościową dietę i zdrowie?
dieta
piramida potrzeb
piramida zdrowego żywienia
jadłospis
piramida zdrowego żywienia
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
2
6
3
5
5
Która z poniższych z czynności NIE należy do higieny odżywiania się?
trzymanie produktów w lodówce
mycie rąk
staranne mycie warzyw i owoców
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
Tasiemiec i glista ludzka to przykłady chorób:
grzybiczych
pasożytniczych
bakteryjnych
wirusowych
pasożytniczych
Jaką ilość płynów należy wypijać codziennie?
2 szklanki
2 litry
1 litr
3 litry
2 litry
Uszereguj elementy piramidy zdrowego żywienia zaczynając od potraw, które należy spożywać najczęściej.
1
warzywa i owoce
2
produkty zbożowe
3
nabiał
4
ryby
5
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
Które warzywa są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych?
buraki
ziemniaki
liście szpinaku
nasiona roślin strączkowych
nasiona roślin strączkowych
Choroba, w przebiegu której bakterie osadzają się na powierzchni szkliwa i niszczą je to:
anoreksja
próchnica
bulimia
szkorbut
próchnica
Zaburzenie odżywiania polegające na odmawianiu spożywania pokarmów to
anoreksja
bulimia
niedowaga
otyłość
anoreksja
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
E. coli
Salmonella
Helicobacter pylori
Helicobacter pylori
WZW to choroba o podłożu:
bakteryjnym
grzybiczym
wirusowym
wirusowym
Co należy robić, by zminimalizować ilość przyjmowanych toksycznych związków w diecie?
myć ręce przed posiłkiem
długo gotować potrawy
myć warzywa i owoce
myć warzywa i owoce
Jaki składnik powinna zawierać dieta, która pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego?
cukry proste
błonnik
witaminę C
kwasy tłuszczowe
błonnik
Połącz zakres BMI z jego opisem.
<18,5
niedowaga
18,5 - 24,9
prawidłowa waga
25 - 29,9
nadwaga
30 - 39,9
otyłość
>40
otyłość znacznego stopnia