Pytania i odpowiedzi

Higiena i choroby układu pokarmowego

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. Pytania z lekcji biologii dla klasy 7.
Ilość pytań: 15 Rozwiązywany: 5051 razy
Pytanie 1
Zaznacz kryteria, którymi należy się kierować przy ustalaniu wartości energetycznej pożywienia?
wieku
płci
trybu życia
rodzaju wykonywanej pracy
Pytanie 2
Jak nazywa się schemat, według jakiego należy spożywać pokarmy, aby zapewnić sobie pełnowartościową dietę i zdrowie?
piramida zdrowego żywienia
Pytanie 3
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
5
Pytanie 4
Która z poniższych z czynności NIE należy do higieny odżywiania się?
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
Pytanie 5
Tasiemiec i glista ludzka to przykłady chorób:
pasożytniczych
Pytanie 6
Jaką ilość płynów należy wypijać codziennie?
2 litry
Pytanie 7
Uszereguj elementy piramidy zdrowego żywienia zaczynając od potraw, które należy spożywać najczęściej.
1
warzywa i owoce
2
produkty zbożowe
3
nabiał
4
ryby
5
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
Pytanie 8
Które warzywa są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych?
nasiona roślin strączkowych
Pytanie 9
Choroba, w przebiegu której bakterie osadzają się na powierzchni szkliwa i niszczą je to:
próchnica
Pytanie 10
Zaburzenie odżywiania polegające na odmawianiu spożywania pokarmów to
anoreksja
Pytanie 11
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Helicobacter pylori
Pytanie 12
WZW to choroba o podłożu:
wirusowym
Pytanie 13
Co należy robić, by zminimalizować ilość przyjmowanych toksycznych związków w diecie?
myć warzywa i owoce
Pytanie 14
Jaki składnik powinna zawierać dieta, która pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego?
błonnik
Pytanie 15
Połącz zakres BMI z jego opisem.
<18,5
niedowaga
18,5 - 24,9
prawidłowa waga
25 - 29,9
nadwaga
30 - 39,9
otyłość
>40
otyłość znacznego stopnia