Strona 2

Budowa i rola układu pokarmowego

Pytanie 9
Wyróżniamy 3 rodzaje dużych ślinianek.Jakie?
przyuszne
zauszne
podjęzykowe
podżuchwowe
przyszczękowe
Pytanie 10
Co jest na zdjęciu?
trzustka
jelito cienkie
wyrostek
jelito grube
Pytanie 11
Jakie składniki pożywienia stanowią podstawowy budulec dla organizmu?
białka
węglowodany
tłuszcze
cukry
Pytanie 12
Cukier złożony, będący materiałem zapasowym u zwierząt to:
glikogen
skrobia
celuloza
Pytanie 13
Ile wody uzyskuje się ze spalenia 1 g tłuszczów?
1,02 g
1,1 g
1,07 g
Pytanie 14
Nadmiar których witamin powoduje groźne zatrucia i uzzkodzenia wątroby?
rozpuszczalnych w tłuszczach
rozpuszczalnych w wodzie
Pytanie 15
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Powinniśmy regularnie spożywać warzywa i owoce, gdyż dostarczają":
pełnowartościowych białek niezbędnych do budowy tkanek organizmu
cukrów prostych, które są długo trawione i dają uczucie sytości
aminokwasów, które są szybko wykorzystywane jako źródło energii
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
Pytanie 16
Zaznacz argument, który uzasadnia słuszność spożywania pełnoziarnistego makaronu.
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawiera cukry proste, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawarte w nim związki od razu trafiają do krwi i są zużywane najszybciej
Cukry proste zawarte w pełnoziarnistym makaronie szybko zaspokajają potrzeby energetyczne organizmu