Fiszki

Budowa i rola układu pokarmowego

Test w formie fiszek Test z budowy i funkcji układu pokarmowego, składników odżywczych.
Ilość pytań: 35 Rozwiązywany: 117476 razy
Dopasuj liczby do organów
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
1-wątroba,2-trzustka,3-odbytnica,4-jelito cienkie,5-jelito grube
1-żołądek,2-trzustka,3-jelito grube,4-jelito cienkie,5-wątroba
1-żołądek,2-jelito cienkie,3-jelito grube,4-wyrostek,5-wątroba
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
Który enzymy występuje w jamie ustnej(ślinie)?
podpuszczka
pepsyna
lipaza
ptialina
ptialina
Gdzie wytwarzane są hormony takie jak insulina czy glukagon?
żołądek
trzustka
wątroba
jelito cienkie
trzustka
Jakie zęby występują u dorosłego człowieka i jaka jest ich liczba?
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
16 zębów,6-trzonowe,4-przedtrzonowe,2-kły,4-siekacze
30 zębów,10-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
34 zęby 12-trzonowe,9-przedtrzonowe,4-kły,9-siekacze
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
Ułóż w kolejności elementy przewodu pokarmowego
1
jama ustna
2
gardło
3
przełyk
4
żołądek
5
jelito cienkie
6
jelito grube
Do funkcji siekaczy należy:
trzymanie pokarmu
rozcieranie pokarmu
wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
rozgryzanie pokarmu
rozgryzanie pokarmu
Tzw.choroba brudnych rąk.Do zakażenia tą chorobą dochodzi w wyniku nieprzestrzegania higieny osobistej i higieny otoczenia
włośnica
tasiemczyca
próchnica
owsica
owsica
Zaznacz części wchodzące w skład budowy zęba.
korona
szyjka
pień
korzeń
trzon
korona
szyjka
korzeń
Wyróżniamy 3 rodzaje dużych ślinianek.Jakie?
podjęzykowe
podżuchwowe
przyszczękowe
przyuszne
zauszne
podjęzykowe
podżuchwowe
przyuszne
Co jest na zdjęciu?
wyrostek
jelito cienkie
jelito grube
trzustka
trzustka
Jakie składniki pożywienia stanowią podstawowy budulec dla organizmu?
węglowodany
tłuszcze
cukry
białka
białka
Cukier złożony, będący materiałem zapasowym u zwierząt to:
skrobia
celuloza
glikogen
glikogen
Ile wody uzyskuje się ze spalenia 1 g tłuszczów?
1,07 g
1,02 g
1,1 g
1,07 g
Nadmiar których witamin powoduje groźne zatrucia i uzzkodzenia wątroby?
rozpuszczalnych w tłuszczach
rozpuszczalnych w wodzie
rozpuszczalnych w tłuszczach
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Powinniśmy regularnie spożywać warzywa i owoce, gdyż dostarczają":
pełnowartościowych białek niezbędnych do budowy tkanek organizmu
cukrów prostych, które są długo trawione i dają uczucie sytości
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
aminokwasów, które są szybko wykorzystywane jako źródło energii
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
Zaznacz argument, który uzasadnia słuszność spożywania pełnoziarnistego makaronu.
Cukry proste zawarte w pełnoziarnistym makaronie szybko zaspokajają potrzeby energetyczne organizmu
Zawarte w nim związki od razu trafiają do krwi i są zużywane najszybciej
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawiera cukry proste, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. Cukrem zapasowym roślin jest:
celuloza
glikogen
glukoza
skrobia
skrobia
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Używanie oliwy do przygotowywania potraw jest słuszne, ponieważ jest ona źródłem":
soli mineralnych niezbędnych do życia
wszystkich niezbędnych składników do budowy białek organizmu
witamin regulujących pracę układu pokarmowego
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
Osteoporoza, krzywica są skutkiem niedoboru witaminy:
D3
A
B12
K
D3
Niedobór żelaza powoduje:
zaburzenia wzrostu, choroby ukłądu nerwowego
próchnicę zębów
krzywicę
niedokrwistość
niedokrwistość