Strona 3

Budowa i rola układu pokarmowego

Pytanie 17
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. Cukrem zapasowym roślin jest:
skrobia
glikogen
celuloza
glukoza
Pytanie 18
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Używanie oliwy do przygotowywania potraw jest słuszne, ponieważ jest ona źródłem":
witamin regulujących pracę układu pokarmowego
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
wszystkich niezbędnych składników do budowy białek organizmu
soli mineralnych niezbędnych do życia
Pytanie 19
Osteoporoza, krzywica są skutkiem niedoboru witaminy:
K
B12
A
D3
Pytanie 20
Niedobór żelaza powoduje:
zaburzenia wzrostu, choroby ukłądu nerwowego
próchnicę zębów
niedokrwistość
krzywicę
Pytanie 21
Połącz witaminę z jej pokarmowym źródłem pochodzenia:
mleko, mięso, jajka, oleje jadalne, warzywa liściaste
E
wątroba, drożdże, pszenica, fasola, orzechy, jaja
B6
zielone warzywa liściaste, wątroba i mleko
K
owoce cytrusowe, pietruszka, porzeczka, dzika róża, surowe warzywa
C
wątroba, chude mięso, ryby, soja
PP
Pytanie 22
Wybierz nazwy dwóch produktów, w które powinien wzbogacić swoją dietę pacjent skarżący się na owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów.
chude mięso
owoce dzikiej róży
banany
cytryny
orzechy
Pytanie 23
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Badania pacjenta wykazały zaburzenia pracy serca oraz niewłaściwą przemianę cukrów i witaminy C. Lekarz stwierdził, że pacjent cierpi na niedobór":
wapnia
magnezu
żelaza
jodu
Pytanie 24
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Orzechy, kakao i pestki dyni to cenne źródło":
magnezu
wapnia
żelaza
fosforu