Fiszki

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Test w formie fiszek test z rozdziałów 11.5, 12.1 i 12.2 książki Ciekawa Chemia 3 dla gimnazjum; jest to materiał z estrów i tłuszczy
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 11900 razy
Większość tłuszczy zwierzęcych jest:
ciekła i nienasycona
stała i nienasycona
stała i nasycona
ciekła i nasycona
stała i nasycona
Reakcja zmydlania to:
gotowanie tłuszczu z NaOH/KOH aż do zmydlenia
alkohol+tłuszcz->mydło+ester+woda
rozpad tłuszczów na estry i alkohol pod wpływem wody
tłuszcz + NaOH/KOH -> mydło + gliceryna
gotowanie tłuszczu z NaOH/KOH aż do zmydlenia
tłuszcz + NaOH/KOH -> mydło + gliceryna
Próba akroleinowa
jak tłuszcz to tylko wrze
jak substancja tłuszczopodobna to wydziela się akroleina
jak nie nasycony to wrze
sprawdzamy czy mamy tłuszcz czy substancje tłuszczopodobną
sprawdzamy czy mamy tłuszcz nasycony czy nienasycony
podgrzewamy tłuszcz i substancje tłuszczopodobną
jak nasycony to wydziela sie akroleina
jak tłuszcz to wydziela sie akroleina
jak substancja tłuszczopodobna to tylko wrze
podgrzewamy tłuszcz nasycony i nienasycony
sprawdzamy czy mamy tłuszcz czy substancje tłuszczopodobną
podgrzewamy tłuszcz i substancje tłuszczopodobną
jak tłuszcz to wydziela sie akroleina
jak substancja tłuszczopodobna to tylko wrze
Akroleina
słodka
bez smaku
drażniący zapach
zielona
zapach świeżych frytek
gorzka
bezbarwna
bez smaku
drażniący zapach
bezbarwna
Reakcja addycji w tłuszczach
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
odbarwienie chlorku miedzi
utwardzanie tłuszczu
tylko tłuszcze nasycone
odbarwienie wody bromowej
produkcja tłuszczów sztucznych
tylko tłuszcze nienasycone
zmydlanie tłuszczu
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
utwardzanie tłuszczu
odbarwienie wody bromowej
produkcja tłuszczów sztucznych
tylko tłuszcze nienasycone
Wodę bromową i roztwór manganianu(VII) potasu odbarwiają:
tylko tłuszcze nasycone
tłuszcze nie odbarwiają
tylko tłuszcze nienasycone
wszystkie tłuszcze
tylko tłuszcze nienasycone
Tłuszcze roślinne pozyskuje się poprzez:
zmaślanie
tłoczenie na gorąco
rafinację
ekstrakację
tłoczenie na zimno
tłoczenie na gorąco
ekstrakację
tłoczenie na zimno
Tłoczenie na zimno:
olej niskiej jakości
olej wysokiej jakości
dużo oleju
olej niezdatny do spożycia
niewielka ilość oleju
olej wysokiej jakości
niewielka ilość oleju
Tłoczenie na gorąco
wydostają się również składniki niepożądane
olej czysty i jasny
niewielkie ilości oleju
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
wydostają się również składniki niepożądane
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
Ekstrakacja polega na:
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
wyodrębnieniu estrów z jabłek i wiśni, aby uzyskać kompot
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
wyodrębnienie tłuszczu z rozdrobnionego surowca roślinnego za pomocą kwasu siarkowego(IV)
potem kwas oddziela się za pomocą destylacji
wyodrębnieniu tłuszczu z całego surowca zwierzęcego za pomocą kwasów karboksylowych
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
Zaznacz prawdziwe zdania:
tłuszcze stałe są trudno topliwe, udaje się to tylko przy 230 stopniach C
tłuszcze stałe z wodorem tworzą emulsje
tłuszcze nasycone z wodą tworzą farby
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
wszystkie tłuszcze mają taką samą barwę i taki sam zapach
masło otrzymujemy z rzepaku
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
tłuszcze rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze ciekłe mieszają się z wodą
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
Spalanie tłuszczów w komórkach w uproszczeniu wygląda:
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia
tłuszcz + woda ->(enzymy) CO2 + energia
tłuszcz + CO2 ->(enzymy) tlen + energia
tłuszcz ->(enzymy) tlen + woda + energia
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia
Uproszczony schemat hydrolizy tłuszczów wygląda następująco:
tłuszcz+CO2 -> gliceryna + kwas karboksylowy
tłuszcz+woda -> (enzymy) glicerol + kwas tłuszczowy
tłuszcz+tlen->(enzymy)->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+woda->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+woda -> (enzymy) glicerol + kwas tłuszczowy
Najwięcej NNKT zawiera:
masło
olej rzepakowy
olej słonecznikowy
smalec
olej sojowy
tran
oliwa z oliwek
olej rzepakowy
olej słonecznikowy
olej sojowy
tran
oliwa z oliwek
Oleje mineralne to
oleje jadalne
mieszaniny węglowodorów
oleje otrzymywane w wyniku destylacji ropy naftowej
oleje otrzymywane z wody mineralnej
mieszaniny węglowodorów
oleje otrzymywane w wyniku destylacji ropy naftowej
Zmydlanie tłuszczów to:
estryfikacja tłuszczów, zachodząca w obecności kwasów karboksylowych i prowadząca do powstania mydła
hydroliza tłuszczów, zachodząca w obecności zasad i prowadząca do powstania mydła
takie coś nie istnieje
reakcja tłuszczów i zasad prowadząca do powstania kwasów karboksylowych i mydeł
hydroliza tłuszczów, zachodząca w obecności zasad i prowadząca do powstania mydła
Wysalanie tłuszczu to:
dodanie zasady do zmydlonego tłuszczu, mydło oddziela się od roztworu i ślicznie pachnie
dodanie chlorku sodu do zmydlonego tłuszczu, mydło zbija się w bryłki i wypada z roztworu
dodawanie soli kwasów tłuszczowych do mydła w celu odwrócenia procesu zmydlania
dodanie chlorku sodu do zmydlonego tłuszczu, mydło zbija się w bryłki i wypada z roztworu
Reakcja uwodorniania, zaznacz prawdziwe zdania
otrzymywanie margaryny
można otrzymać produkt będący mieszaniną tłuszczów nasyconych i nienasyconych
tłuszcz sztuczny + woda ->(T) tłuszcz ciekły
otrzymywanie oleju
tłuszcz ciekły + wodór ->(kat., np. Ni) tłuszcz stały
otrzymujemy tylko tłuszcze nasycone
produkcja tłuszczów ciekłych
produkcja tłuszczów stałych
otrzymywanie margaryny
można otrzymać produkt będący mieszaniną tłuszczów nasyconych i nienasyconych
tłuszcz ciekły + wodór ->(kat., np. Ni) tłuszcz stały
produkcja tłuszczów stałych
Produkcja margaryny, zaznacz prawdziwe zdania:
z mieszaniny tłuszczów nasyconych i nienasyconych
w procesie hydrolizy
otrzymywana z tłuszczów nasyconych
w procesie utwardzania
dodaje się witaminy, barwnik, przeciwutleniacze
dodaje się barwników, przeciwutleniaczy, substancji polepszających smak i wodór
z mieszaniny tłuszczów nasyconych i nienasyconych
w procesie utwardzania
dodaje się witaminy, barwnik, przeciwutleniacze
Tłuszcze otrzymujemy w wyniku reakcji estryfikacji, jej schemat to:
gliceryna+kwas tłuszczowy->(T) tłuszcz + CO2
glicerol+kwas tłuszczowy->(ciś,T) tłuszcz + H2
gliceryna+kwas tłuszczowy->(kat) tłuszcz + O2
glicerol+kwas tłuszczowy ->(kat) tłuszcz + woda
glicerol+kwas tłuszczowy ->(kat) tłuszcz + woda