Fiszki

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Test w formie fiszek test z rozdziałów 11.5, 12.1 i 12.2 książki Ciekawa Chemia 3 dla gimnazjum; jest to materiał z estrów i tłuszczy
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 11848 razy
Katalizatorem w reakcji estryfikacji jest:
kwas siarkowy(IV)
woda
kwas mrówkowy
kwas siarkowy(VI)
kwas siarkowy(VI)
Ogólny wzór estrów to:
RCOOH
ROH
R1COOR2
CnH2n+1OH
R1COOR2
Reakcja estryfikacji to:
reakcja kwasów z alkoholami prowadząca do powstania estrów
Estr o wzorze CH3COOC2H5 to:
propionian propylu
maślan butylu
octan propylu
octan etylu
octan etylu
Zaznacz właściwy komplet właściwości estrów:
nierozpuszczalne w wodzie i alkoholu gazy, bez zapachu
ślicznie pachną, dobrze rozpuszczalne w wodzie ciała stałe
dobrze rozpuszczalne w wodzie ciecze, śmierdzą, nie są rozpuszczalnikami
gazy, nie są rozpuszczalnikami, nie rozpuszczalne, ślicznie pachną
słabo rozpuszczalne w wodzie ciała stałe, nierozpuszczalne w alkoholu
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
Hydroliza to:
reakcja dodania wodoru do estru, utrwala zapach
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja, która nie dotyczy estrów, lecz kwasów karboksylowych!
reakcja odwrotna do estryfikacji
reakcja dodania wody do alkoholu, produktem są estry
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja odwrotna do estryfikacji
Estry znalazły zastosowanie przy:
garbarowania skór
produkcji jabłek i wiśni
produkcji artykułów spożywczych i leków
impregnacji tkanin
produkcji środków owadobójczych
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji leków i benzyny
produkcji papieru toaletowego
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji środków owadobójczych
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
Nitrogliceryna jest produktem reakcji:
butanolu i wody
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
etanolu i kwasu siarkowego(VI)
metanolu i kwasu mrówkowego
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
Woski to:
esty niższych kwasów tłusczowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry dowolnego kwasu tłuszczowego i alkoholu o małej liczbie atomów węgla
estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
alkohole
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
Reakcja otrzymywania maślanu metylu to:
C2H5OH -> C2H5COOCH3 + CO2
C2H5COOH+CH3OH->C2H5COOCH3 + H2O
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
C17H33COOH+C2H5OH->C17H33COOC2H5 + H2
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
Nitrogliceryna:
ma wzór C3H5(ONO2)3
jest bardzo wybuchowa
jest różowym ciałem stałym, powszechnie występującym w przyrodzie w postaci skał
jest estrem kwasu nieorganicznego
wymyślił ją Nobel
nie jest estrem
to lekkożółta ciecz
ma wzór C3H5(ONO2)3
jest bardzo wybuchowa
jest estrem kwasu nieorganicznego
to lekkożółta ciecz
Zapachy estrów są:
opary estrów są trujące i nie można ich wąchać!
tylko śmierdzące
tylko przyjemne
głównie śmierdzące, ale są takie które pachną
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
Obecność stężonego kwasu siarkowego(VI) w reakcji estryfikacji umożliwia powstawanie estru, bo:
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
jest higroskopijny i ułatwia hydrolize
pochłania wode, aby zapach nie uleciał
jest w stanie stałym i utrudnia rozpuszczenie
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
Tłuszcze to:
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i niższych kwasów karboksylowych
estry mydeł i gliceryny
estry nitrogliceryny i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
Tłuszcze dzielą się na:
małe i duże, gęste i przeźroczyste, ciekłe i stałe, nasycone i sztuczne
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
gazowe i stałe, sztuczne i roślinne, zdrowe i niezdrowe, chude i grube
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i nienasycone
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
Tłuszcze stałe to:
masło
olej słonecznikowy
tran
smalec
margaryna
masło
smalec
margaryna
Tłuszcze ciekłe to:
olej słonecznikowy
RAMA!
oliwa z oliwy
tran
wódka
olej rzepakowy
smalec
olej słonecznikowy
oliwa z oliwy
tran
olej rzepakowy
Tłuszcze zwierzęce to
margaryna
smalec
olej
masło
tran
oliwa
smalec
masło
tran
Tłuszcze nasycone to:
olej słonecznikowy
margaryna
masło
RAMA!
margaryna
masło
RAMA!
Większość tłuszczy roślinnych jest:
nasycona i ciekła
nienasycona i stała
nienasycona i ciekła
nasycona i stała
nienasycona i ciekła