Fiszki

T6: Technik żywienia

Test w formie fiszek Test egzaminacyjny "Sporządzanie potraw i napojów". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja T6
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 5713 razy
Której czynności oznaczonej znakiem zapytania brakuje w schemacie przedstawiającym technikę wykonania ziemniaków puree?
blanszowanie
odcedzenie
chłodzenie
drążenie
odcedzenie
W kuchenkach mikrofalowych nie należy przeprowadzać obróbki cieplnej potraw w naczyniach
porcelanowych
metalowych
szklanych
papierowych
metalowych
Utratę jędrności surówki z kapusty białej powoduje
zbyt wczesne dodanie soli i cukru
maszynowe szatkowanie kapusty
szatkowanie za pomocą noża
obecność musztardy i oleju
zbyt wczesne dodanie soli i cukru
Z 500 cm3 mleka, 50 g cukru oraz 20 g żelatyny wykonano 4 porcje galaretki karmelowej. Ile poszczególnych surowców należy przygotować do wykonania 60 porcji galaretki?
B
A
D
C
C
Pobrana z magazynu mąka ze śladami obecności szkodników
nie może być dopuszczona do produkcji
musi zostać przesiana dwukrotnie przed zastosowaniem
może być zastosowana do wypieków
może zostać wykorzystana do produkcji ciasta gotowanego
nie może być dopuszczona do produkcji
Którego sprzętu oprócz talerzyka należy użyć do wykonania jaj poszetowych?
szerokiego garnka i łyżki cedzakowej
teflonowej patelni i łyżki drewnianej
ceramicznej patelni i łopatki drewnianej
wysokiego garnka i gorącej szklanki
szerokiego garnka i łyżki cedzakowej
Zupę krem ze szparagów należy podać
w bulionówce z łyżką stołową średnią
w talerzu głębokim z łyżką stołową dużą
w filiżance z łyżką stołową dużą
w małej filiżance z łyżeczką do mokki
w bulionówce z łyżką stołową średnią
Którą potrawę należy zagęścić podprawą zacieraną oraz śmietanką i żółtkami?
krem z pieczarek
barszcz ukraiński
sos beszamelowy
sos holenderski
krem z pieczarek
Do przygotowania której potrawy należy stosować technikę duszenia?
karp w szarym sosie
dorsz po nelsońsku
sandacz pod beszamelem
szczupak po polsku
dorsz po nelsońsku
Wskaż, którymi cechami organoleptycznymi powinna charakteryzować się dobrze jakościowo wykonana pieczeń.
A
C
D
B
C
Który produkt jest wytwarzany z sardeli?
matias
kawior
anchois
sztokfisz
anchois
"Po wyjęciu z zaprawy oczyścić wołowinę z jarzyn, szpikować przyprawioną, pokrojoną w cienkie słupki słoniną, rzędami mijanymi, jak na szachownicy. Posolić tuż przed obróbką cieplną". Którą potrawę należy wykonać na podstawie przedstawionego przepisu?
wołowinę po angielsku
zrazy
pieczeń na dziko
sztufadę
sztufadę
Prawidłowo uformowany kotlet de volaille powinien mieć kształt
owalny
wrzecionowaty
prostokątny
okrągły
wrzecionowaty
Do pomiaru wilgotności w magazynie należy użyć
manometru
barometru
higrometru
detektora
higrometru
Zupę szczawiową należy podać
z lanymi kluskami
z ugotowanym jajem
z kaszą manną
z makaronem nitki
z ugotowanym jajem
Którego urządzenia należy użyć do przeprowadzenia obróbki cieplnej różnorodnych potraw w tym samym czasie?
pieca konwekcyjnego
kuchni mikrofalowej
kuchni indukcyjnej
pieca do pizzy
pieca konwekcyjnego
Do przygotowania której grupy potraw należy zastosować technikę smażenia?
jaja nadziewane, filet saute
jaja poszetowe, kotlet de volaille
jaja po wiedeńsku, kotlet pożarski
jaja faszerowane, sznycel ministerski
jaja faszerowane, sznycel ministerski
Pozostałe z filetowania ryb głowy i kręgosłupy należy
poddać procesowi duszenia
zmielić i dodać do rybnej masy mielonej
wykorzystać do sporządzenia galarety
wyrzucić do odpadów
wykorzystać do sporządzenia galarety
Z 1 kg ryżu surowego otrzymuje się 2,8 kg ryżu ugotowanego. Ile ryżu należy pobrać z magazynu, aby otrzymać 11,2 kg ugotowanego ryżu?
8,0 kg
6,8 kg
4,0 kg
2,8 kg
4,0 kg
Podczas przechowywania sosów zagęszczonych skrobią, w temperaturze od -10°C do +20°C, zachodzi w niej proces
retrogradacji
kleikowania
dekstrynizacji
pęcznienia
retrogradacji