Fiszki

T6: Technik żywienia

Test w formie fiszek Test egzaminacyjny "Sporządzanie potraw i napojów". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja T6
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 5706 razy
Którą technikę obróbki cieplnej należy zastosować do wykonania pulpetów w sosie potrawkowym?
duszenie
smażenie
gotowanie tradycyjne
gotowanie w parze
gotowanie tradycyjne
Którą kaszę otrzymuje się z pszenicy?
krakowską
perłową
jaglaną
mannę
mannę
Aby całkowicie zniszczyć drobnoustroje w utrwalanej żywności, należy zastosować
chłodzenie
kiszenie
pasteryzację
sterylizację
sterylizację
Który sposób gotowania zmienia naturalną barwę, brokułów na oliwkowo-brunatną?
w małej ilości wody
od wody wrzącej
z dodatkiem soli i cukru
z dodatkiem cukru i masła
w małej ilości wody
Zgodnie z układem funkcjonalnym pomieszczeń w zakładzie gastronomicznym magazyn podręczny powinien znajdować się obok
kuchni właściwej
zmywalni naczyń
rozdzielni kelnerskiej
magazynu opakowań
kuchni właściwej
Do serów pochodzenia francuskiego należą:
camembert, parmezan, cheddar
brie, kaszkawał, grana padano
brie, camembert, roąuefort
rokpol, fromage bleu, gorgonzola
brie, camembert, roąuefort
Którymi cechami charakteryzuje się fasola typu flageolet?
ziarna suche, o mocnym aromacie i słodkim smaku
niedojrzałe nasiona o barwie zielonej i delikatnym smaku
dojrzałe, czarne ziarna o nerkowatym kształcie
niedojrzałe, pozbawione włókien strąki i nasiona
niedojrzałe nasiona o barwie zielonej i delikatnym smaku
Ciasto parzone należy przygotować z mąki pszennej, jaj, soli oraz
margaryny i wody
cukru i wody
proszku do pieczenia i śmietany
maki ziemniaczanej i tłuszczu
margaryny i wody
Który zestaw urządzeń służy do rozdrabniania surowców?
spulchniacz do mięsa, ubij arka
wałkownica do ciasta, kostkownica
młynek do mielenia cukru, dozownik do napojów
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
Kawę po irlandzku należy wykonać z dodatkiem
mleka
cynamonu
żółtka i winiaku
whiskey
whiskey
Która metoda utrwalania ryb, przeprowadzana na zimno lub gorąco, nadaje im charakterystyczny zapach i smak?
wędzenie
marynowanie
peklowanie
suszenie
wędzenie
Ile dni maksymalnie należy przechowywać wyprodukowane potrawy schłodzone w czasie 90 min. do temperatury 3°C?
9 dni
3 dni
7 dni
5 dni
3 dni
Magazyny środków spożywczych w zakładzie gastronomicznym należy wyposażyć
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
w stoły chłodnicze i mroźnicze
w schładziarki szokowe
w witryny chłodnicze
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
groch
soczewica
ciecierzyca
soja
soja
Niezbędnym warunkiem skuteczności łańcucha chłodniczego jest
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
powolne zamrażanie produktów na początku łańcucha do minus 20°C
niska temperatura w poszczególnych jego ogniwach
zamrożenie produktów na początku łańcucha do minus 40°C
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
Do porcjowania surowego drobiu należy używać deski koloru
czerwonego
niebieskiego
brązowego
żółtego
żółtego
Siekaną polędwicę wołową przeznaczoną na befsztyk tatarski należy przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
2 godziny
8 godzin
1 dzień
2 dni
2 godziny
Która zmiana zachodzi w czasie przechowywania jaj?
żółtko maleje i staje się wypukłe
następuj e powiększenie komory powietrznej
białko uzyskuje galaretowatą konsystencję
skorupka staje się prześwitująca
następuj e powiększenie komory powietrznej
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności dotyczy analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?
HACCP
GMP
QACP
GHP
HACCP
Podczas wydawania potraw nie mogą krzyżować się drogi
wyprodukowanych potraw z czystą zastawą stołową
wydawania potraw z odbiorem brudnych naczyń
produktów z czystymi narzędziami pracy
porcjowania i ekspedycji gotowych potraw
wydawania potraw z odbiorem brudnych naczyń