Strona 2

Kompendium wiedzy o odżywianiu

Pytanie 9
Zapisz imię i nazwisko osoby, która wprowadziła pojęcie ,,witamina" i zapoznał witaminę B1.
Pytanie 10
Trawienie pokarmu to:
Rozkład złożonych substancji pokarmowych na prostsze przyswajalnych dla człowieka
Rozkład złożonych substancji pokarmowych na prostsze nie przyswajalnych dla człowieka
Rozkład prostych substancji pokarmowych na prostsze przyswajalnych dla człowieka
Wydzielanie żółci
Pytanie 11
Dopasuj składnik chemiczny pokarmu do końcowego produktu trawienia wpisując np. a-1,b-2,c-3,

Składnik chemiczny pokarmu:
1 białka
2 tłuszcze
3 skrobia
Końcowy produkt trawienia:
a glicerol
b glukoza
c aminokwasy
Pytanie 12
Ślinianki to
gruczoł trawienny
część przewodu pokarmowego
Pytanie 13
Ułóż w prawidłowej kolejności: a-jama ustna b-żołądek c-przełyk d-gardło e-jelito cienkie f-jelito grube
a-d-b-c-e-f
a-d-c-b-e-f
f-e-c-b-d-a
a-c-d-b-f-e
Pytanie 14
Pepsyna trawi:
witaminy
białka
tłuszcze
celulozę
cukry
Pytanie 15
Amoniak przekształcany jest w mocznik w:
Wątrobie
Żołądku
Trzustce
Pytanie 16
Glukogon wydziela:

Powiązane tematy