Strona 2

Bch K1 23

Pytanie 9
9. Co jest niezbędne w procesie translacji:
d. mRna, aminokwasy, rRna, tRNA, polimeraza RNA
e. mRna, aminokwasy, tRna, rRna, topoizomerazy typu II i IV
a. mRna, aminokwasy, tRna, polimeraza DNA
c. mRna, aminokwasy, rRna, polimeraza RNA
b. mRna, aminokwasy, tRna, syntetazy aminoacetylo- tRna
Pytanie 10
10. Różne białka takie jak transportery i enzymy mogą być fosforyzowane przez inne białka. Jak te białka się nazywają
d. Transferazy
a. Cyklazy
b. Kinazy
c. Fosfatazy
e. Coś jeszcze
Pytanie 11
11. Zdolność większości białek do absorpcji światła o długości fali 280nm jest warunkowana głównie obecnością:
d. proliny
e. tryptofanu
a. glicyny
b. wiązania peotydowego
c. lizyny
Pytanie 12
12. Globuliny
E) są najmniejszymi cząsteczkami białek
C) syntetyzowane w wątrobie
B) jest ich 48-54%
A) jest ich najwięcej w osoczu
D) wchodzą w ich skład tylko immunoglobuliny
Pytanie 13
13. Ryfampicyna jest:
C). Inhibitorem polimerazy RNA, blokującym inicjację transkrypcji
E). Inhibitorem polimerazy RNA, blokującym inicjację i terminację transkrypcji
D). Inhibitorem polimerazy DNA, blokującym elongacje transkrypcji
A). Inhibitorem polimerazy DNA, blokującym terminację transkrypcji
B). Żadna z odpowiedzi nie jest prawidłowa
Pytanie 14
14. . Proces glikacji białek:
d. bezmatrycowe przyłączenie reszt monosacharydowych w sposób charakterystyczny dla konkretnej tkanki
b. katalizowany enzymatycznie i zależy od aktywności enzymu
c. katalizowany enzymatycznie i zależy od temperatury, czasu kontaktu i stężenia monosacharydu
a. nie jest katalizowany enzymatycznie, zależy od temperatury, czasu kontaktu i stężenia monosacharydu
Pytanie 15
15. Desmozyna:
b. Zbudowana jest z 3 cząsteczek allizyny i 1 cząsteczki lizyny
d. Powstaje wewnątrzkomórkowo w fibroblastach
a. Stabilizuję strukturę kolagenu
c. Zbudowana jest z 3 cząsteczek hydroksylizyny i 1 cząsteczki lizyny
Pytanie 16
16. DNA składa się z:
e) aminokwasów
b) glukozy i deoksyrybozy
c) nukleozydów
d) pentozy i nukleotydów
a) deoksynukleotydów

Powiązane tematy