Strona 2

EGZAMIN 2021

Pytanie 9
Cyklaza adenylowa jest białkiem efektorowym
TSH
adrenaliny
insuliny
parathormonu
glukagonu
Pytanie 10
Wybierz prawidłowe informacje na temat kluczowego metabolitu przemiany węglowodanów glukozo-6-fosforanu
jest niezbędny w wytwarzaniu rybozo-5-fosforanu, substratu w syntezie nukleotydów
jest bezpośrednim prekursorem glukozy wytwarzanej w wątrobie i nerkach na torze glukoneogenezy
stanowi podstawowy substrat glikolizy
stanowi aktywator allosteryczny syntazy glikogenowej
może powstawać w dużych ilościach na drodze przemian fruktozy w wątrobie
Pytanie 11
NIEPRAWDĄ jest to, że toksyczny jon NH4+
powstaje w wyniku transaminacji aminokwasów
jest wykorzystywany do syntezy mocznika w wątrobie i wydalany pod tą postacią z moczem
jest transportowany z krwi do wątroby głównie jako alanina i glutamina
może powstawać w trakcie katabolizmu puryn i pirymidyn
powstaje w wyniku oksydacyjnej deaminacji związków azotowych
Pytanie 12
Z podanych zdań o fenyloalaninie wybierz poprawne
ulega transaminacji do fenylopirogronianu
jest aminokwasem niezbędnym, który nie jesst mytwarzany w organizmie człowieka
w wyniku jej katabolizmu może powstać zarówno glukoza jak i ciał ketonowe
jest prekursorem katecholamin oraz melaniny
ulega hydroksylacji do tryptofanu
Pytanie 13
Acetylo-CoA może być wykorzystywany do syntezy:
cholesterolu, cytrynianu, acatooctanu
pirogronianu, kwasu palmitynowego, glukozy
cytrynianu, pirogronianu, szczawiooctanu
acetooctanu, glukozy, bursztynianu
cholesterolu, cytrynianu, pirogronianu
Pytanie 14
Wskaż prawdziwe informacje dotyczące enzymów
koenzymy odpowiadają za swoistość substratową enzymów
nie zmieniają stanu równowagi
są katalizatorami biologicznymi i zużywają się podczas reakcji
mogą występować w formie izoenzymów
Pytanie 15
Dobierz efektory allosteryczne do wymienionych enzymów ENZYMY I. fosfofruktokinaza II. heksokinaza III. dehydrogenaza pirogronianowa IV. karboksylaza pirogronianowa EFEKTOR 1.dodatni wpływ acetylo-CoA 2. ujemny wpływ NADPH+H+ ia acetylo-CoA 3.ujemny wpływ ATP i cytrynianu 4. ujemny wpływ G-6-P
I-1,II-4,III-3, IV-2
I-2, II-1, III-4, IV-3
I-4, II-2, III-1, IV-3
I-4, II-3, III-1, IV-2
I-3,II-4, III-2, IV-1
Pytanie 16
Wybierz prawdziwe informacje dotyczące oznaczania aktywności enzymów
oznaczenie aktywności enzymu przeprowadzane jest w warunkach optymistycznego pH i temperatury
aktywność ałaściwa enzymu jest to liczba jednostek enzymatycznych na ! mg białka i jest miarą czynności preparatu enzymatycznego
oznaczenie aktywności enzymatycznej polega na określeniu stężenia enzymu
oznaczenie aktywności enzymu polega na pomiarze ubytku stężenia substratu lub przyrostu stężenia produktu w określonym czasie

Powiązane tematy