Strona 2

Pamięciówka z biochemii

Pytanie 9
Czynniki wpływające na wzrost wchłaniania żelaza i związane z dietą lub stanem przewodu pokarmowego:
dieta bogada w żelazo
zmniejszenie masy ciała
kwas bursztynowy
dieta uboga w żelazo
obecność w diecie białek, aminokwasów
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
hemochromatoza pierwotna
witamina C
błonnik pokarmowy
Pytanie 10
Ogólnoustrojowe czynniki wpływające na wzrost wchłaniania żelaza:
zakażenia
dieta bogata w żelazo
achlorhydria
hemochromatoza pierwotna
niedobór żelaza w ustroju
zwiększona erytropoeza
niedokrwistość aplastyczna
kwas bursztynowy
zaburzenia syntezy białek (np. w marskości wątroby)
Pytanie 11
Czynniki wpływające na obniżenie wchłaniania żelaza i związane z dietą lub stanem przewodu pokarmowego:
dieta uboga w żelazo
fosforany
bezbiałkowa dieta
witamina C w diecie
błonnik pokarmowy
hemochromatoza pierwotna
achlorhydria
zmniejszenie masy ciała
długotrwałe biegunki
nadmiar żelaza w ustroju
dieta bogata w wapń
resekcja żołądka
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
zwiększona erytropoeza
Pytanie 12
Ogólnoustrojowe czynniki wpływające na obniżenie wchłaniania żelaza:
hemochromatoza pierwotna
witamina C
zmniejszenie masy ciała
marskość wątroby
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
nadmiar żelaza w ustroju
resekcja żołądka
zakażenia
niedokrwistość aplastyczna
Pytanie 13
Stężenie ferrytyny w osoczu mężczyzn:
10-15 ug/l
15-250 ug/l
20-500 ug/l
2-50 mg/dl
Pytanie 14
Stężenie ferrytyny w osoczu kobiet:
20-500 ug/l
10-15 ug/l
20-70 ug/l
15-250 ug/l
Pytanie 15
Transferyna (Tf) - prawidłowe stężenie w surowicy:
20-500 ug/l
200-400 mg/dl
230-410 ug/dl
250-390 ug/dl
Pytanie 16
Wysycenie transferyny:
średnio 30%
20-50%
0,1%
10-15%

Powiązane tematy

#biochemia