Pytania i odpowiedzi

słownictwo UPSTREAM Intermediate Unit 8 Vocabulary Practice (str. 118-119) cz.II

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. słownictwo z Upstream Intermediate Companion
Ilość pytań: 25 Rozwiązywany: 972 razy
Pytanie 1
trzepaczka (do ubijania)
whisk
Pytanie 2
pietruszka
parsley
Pytanie 3
(po)kroić, (po)siekać nożem (na kawałki)
chop
Pytanie 4
ślimak
snail
Pytanie 5
(u)gotowany w wodzie
boiled
Pytanie 6
(u)gotowany na parze
steamed
Pytanie 7
(u)smażony
fried
Pytanie 8
(u)pieczony na grilu
grilled
Pytanie 9
pieczony (o ciastach,chlebie itp.)
baked
Pytanie 10
pieczony, duszony (o mięsie)
roasted
Pytanie 11
marynowany
pickled
Pytanie 12
ubijać
beat
Pytanie 13
obierać ze skórki
peel
Pytanie 14
mieszać
stir
Pytanie 15
przesiać
sieve
Pytanie 16
utrzeć
grate
Pytanie 17
rozwałkować
roll
Pytanie 18
wałek do ciasta
rolling pin
Pytanie 19
składnik
ingredient
Pytanie 20
krewetka (type of shrimp)
prawn
Pytanie 21
zwyczajny
plain
Pytanie 22
kromka (np. chleba), plasterek (np. sera)
slice
Pytanie 23
odcedzić (z wody)
drain
Pytanie 24
ugotować (bez skorupki) we wrzątku
poach
Pytanie 25
wiórek, płatek, kawałek
flake

Powiązane tematy