Fiszki

Wazy greckie

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 20 Rozwiązywany: 1358 razy
mała czarka podobna do filiżanki ma wąską i słabo zaznaczoną podstawę lub jej wcale nie ma.posiada dwa imadła,pierwsze pojawiły się przed VII w p.n.e.
skyfos
czara na wysokiej nóżce z dwoma poziomymi imadłami.czara jest dość płytka stopa cienka używana głownie do picia wina.
kyliks
rodzaj wazy służącej do picia.puchar na wysokiej nóżce.jedno lub dwa długie i skręcone imadła wychodzące ponad wylew i rozszerzające się nad brzegiem wazy
kantharos
naczynie do picia wina w kształcie rogu lub pyszczka zwierzęcego.znane już w kulturze egejskiej
ryton
naczynie służące do czerpania było bardzo wysokie miało jedno imadło
kyatos
duże naczynie służące do czerpania, przenoszenia i przechowywania wody.szyja jest mocno wydzielona i wąska, wylew mocno wyodrębniony. stopa dość niska.czasem posiadał przykrywę
hydria
naczynie do przechowywania oliwy i olejków.podobne do dzbanka imadło połączone z wylewem
olpe
służyło do przechowywania oliwy.jedno imadło
askos
służyło do chłodzenia płynów wstawiane było do kraterów
psykter
naczynie służące do mieszania wina z wodą ma 4 odmiany kolumienkowy wolutowy dzwonowaty kielichowy,niska stopa,pojemny brzusiec,wysoki i szeroki wylew.imadła symetryczne po obu bokach.
krater
dawane jako trofeum z wizerunkiem zwycięscy
amfory panatenajskie
służyły do nabierania i nalewania wina z kraterów
ojrachoe
wysmukłe naczynie służyło do przechowywania oliwy do smarowania ciał,posiadały jedno imadło długi brzusiec o kształcie cylindra,wysoki wyodrębniony wylew.
lekyty
naczynie toaletowe, służyło do przechowywania olejków miało otwór na jeden palec.wąska szyja,szeroki wylew
aryballos
służyły do przechowywania wina wody i żywności solonej.w odróżnieniu od pithosów można je było łatwo przenieść
stamnos
nie posiadał stopy ani imadeł
deinos
duże naczynia gliniane podobne do beczki. dochodzące wielkością do 2 metrów.służyły do przechowywania zboża.stopa bardzo wąska.szyja masywna.można je było wkopać w ziemie.
pithosy
wysokie smukłe naczynia gliniane o wydłużonym brzuścu z imadłami do przechowywania i transportu miodu wina i oliwy.są dwie odmiany szyjowe i brzuchate
amfory
małe naczynie z alabastru lub gliny na wonne olejki.brzusiec w kształcie cylindrycznym.spłaszczony wylew.wąska szyja
alabastron
szkatułka ceramiczna do przechowywania ozdób i bizuterii
pyksis

Powiązane tematy

Inne tryby