Fiszki

CowMare

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 50 Rozwiązywany: 2075 razy
1. Produkty pozyskiwane przyżyciowo od bydła to:
a) Hormony, jelita, skóry
d) Siła pociągowa, kości
b) Mięso, mleko
c) Mleko, nawóz
c) Mleko, nawóz
2. Całkowita ilość konsumowanego mięsa i mleka dostarczana przez bydło wraz z bawołami stanowi:
a) 35 % mięsa i 80 % mleka
b) 58 % mięsa i 97 % mleka
d) 80 % mięsa i 90 % mleka
c) 35 % mięsa i 97 % mleka
c) 35 % mięsa i 97 % mleka
3. W systemie bez ściołowym otrzymujemy:
Obornik
Gnojowicę
nawóz nieorganiczny
Nawóz organiczny
Gnojowicę
4. Bydło zostało udomowione:
d) Około 10000-11000 lat temu
b) Około 8000-10000 lat temu
a) Około 2000-3000 lat temu
c) Około 2000-6000 lat temu
b) Około 8000-10000 lat temu
5. Krowa po pierwszym ocieleniu:
Jałówka
Pierwiastka
Cielę
Opas
Pierwiastka
6. 3/4 pogłowia krów na świecie użytkowane jest w kierunku:
mięsnym
pociagowym
galanteryjnym
mlecznym
mięsnym
cielę to zwierzę:
od urodzenia do 9 miesiąca
od 2 do 6 miesiąca
o durodzenia do 12 miesiąca
od urodzenia do 6 miesiąca
od urodzenia do 6 miesiąca
laktoza to:
białko mleka
cukier mlekowy
związek nieorganiczny w mleku
enzym trawienny
cukier mlekowy
co jest głównym składnikiem energetycznym mleka?
białka
tłuszcze
kazeina
laktoza
tłuszcze
10. W procesie mineralizacji gnojowicy powstają:
związki biogenne
siarczany
glinokrzemiany
sole potasowe
związki biogenne
11. Optymalny fotoperiod dla dorosłych krów mlecznych wynosi:
a) 12-14 godzin
d) 12-20 godzin
c) 18-20 godzin
b) 16-18 godzin
b) 16-18 godzin
12. Ile wynosi pole widzenia bydła?
b) 300°
a) 240°
d) 340°
c) 330°
c) 330°
13. Minimalna częstotliwość jaką bydło jest w stanie zarejestrować to:
b) 12-18 kHz
d) 20-25 kHz
c) 18-24 kHz
a) 1-8 kHz
d) 20-25 kHz
Ile smaków rozróżnia krowa?
3
4
5
2
4
15. Minimalny dystans od innych osobników tego samego gatunku to:
a) Przestrzeń fizyczna
b) Przestrzeń społeczna
c) Przestrzeń fizjologiczna
d) Przestrzeń socjalna
b) Przestrzeń społeczna
16. Zabieg polegający na usuwaniu zawiązków rogów u cieląt to:
a) Dehelmintacja
b) Dekornizacja
c) Dekoronizacja
d) Dekonizacja
b) Dekornizacja
17. Przy pomocy której części głowy bydło rozpoznaje przedmioty:
a) Śluzawica
Wrgi
Ganasz
Język
Wrgi
18. Ustalanie hierarchii w stadzie uznawane jest za zachowanie:
normalne
agresywne
społeczne
uległe
agresywne
19. Kształt tułowia bydła typu mięsnego jest zbliżony do:
Koła
Kwadratu
Prostokąta
Trójkąta
Prostokąta
20. Przedstawicielem użytkowania jednostronnie mlecznego jest między innymi:
c) Krowa rasy Jersey
d) Krowa błękitna belgijska
b) Krowa rasy Angus Czarny
a) Krowa rasy Hereford
c) Krowa rasy Jersey

Powiązane tematy

Inne tryby