Strona 3

Biotechnologia

Pytanie 17
Surowce do produkcji steroli to:
stygmasterol
b-sitosterol
autunina
sigmasterol
diosgenina
y-sitosterol
Pytanie 18
Słód, powstaje:
lipaza
hydrolaza
endo-glukanaza (hemicelulaza)
amylaza i proteinaza
fosfataza
kwas giberelinowy
kwas glutaminowy
Pytanie 19
Otrzymywanie steroli na skale przemysłową . Zaznacz odpowiedzi prawidłowe:
dehydrogeacja przy uzyciu Arthrobacter simplex, Bacillus sphericus, Nocardia restricus, Septomyxa affinis, Fusarium solani.
Używane są Curvularia lunata, Cunninghamella blakesleeana.
hydroksylowanie pozycji 11α i 11β
hydroksylowanie w pozycja 16α, powstaje triamcinolon
kortyzon, hydrokortyzon, prednizon, prednizolon, testosteron, testolakton, triamcinolon, flokortolon.
dehydrogenacja w pozycji δ1
hydroksylowanie w pozycja 16α, powstaje prednizolun
dehydrogenacjae pozycji 11α i 11β
E. coli jest stosowane
Pytanie 20
Cechy komórek sztucznych:
Sztuczne uzyskujemy na drodze wstrzeliwania i sztucznego zamykania
Można wprowadzić heksokinaze i kinaze pirogronianowa ureaze
Sztuczne uzyskujemy na drodze emulsyfikacji oraz polimeryzacji międzyfazowej
Używa się octanu celulozy silastiku i octanu polietylynowego
Używa sie silastiku, octanu celulozy , nylonu polietylenoimiowego
Półprzepuszczalana błona
możliwość zamykania leków enzymów itd
grubość 0,02 mikro -1,8 nano
produkcja organó sztucznych
Pytanie 21
Dopasuj odpowiednie funkcje w powstawaniu słodu:
proteazy usówaja zbedne białka
amylazy produkują cukier dla drożdży
amylazy produkują cukier dla slodu
proteazy zwiększają frakcję białek rozpuszczanych w wozie,
Hydrolazy rozluźniają strukturę ziarna
Pytanie 22
Co rozróżnia slody
ciemny to wrameński
kolor ciemny jasny
ciemny to monachijski
ciemny to pilzenski
jasny to pilzenski
Pytanie 23
Chmiel
Kwiatostany męskie
Garbniki cierpki smak 6-8 pr
Pektyny wystepujace w chmielu do 14 % nadaja charakter koloidu aktywnego dla drożdży
wyrózniamy alfa kumulon i b humulon
B-kwasy odpowiadaja za gorycz
myrcen - olejek chmielowy nadajacy łagodny smak piwu
Pytanie 24
Drożdże piekarnicze:
Posiadają wysoką aktywność inwertazy, alfa galaktozydazy i beta fruktofuranozydazy
III stadia: stadium czystych kultur, generacja I , generacja hodowlana
Biotyna kwas pantotenowy inotytol tiamina nikotyna pirodoksyna są to witaminy potzrebne drożdżom do wzrostu
generacja handlowa trwa przeważnie 12-18 h
mleczko drożdżowe otrzymuje sie na skosie melasowym w fermentatorze a nastepnie przenosi sie do prefermentatora
Biotyna kwas pantotenowy inozytol tiamina niacyna pirodoksyna są to witaminy potzrebne drożdżom do wzrostu
Czystość mikrobiologiczną uzyskuje sie przez kwaśną kompiel
Pytanie 25
SCP
Jest techniką opierającą sie o uzyskiwanie białek z ropy naftowej
Jest techniką białek osiąganych przy pomocy jednej komórki
hodowla słabo napowietrzona
Przykładem zastosowania jest celuloza przekształcana przez Sporotrichum pulverulentum

Powiązane tematy

#biotechnologia