Strona 1

Odżywianie człowieka

Pytanie 1
Węglowodany są pobierane przez dorosłych ludzi głównie w postaci:
Sacharozy i fruktozy
Glukozy i fruktozy
Laktozy i glikogenu
Skrobi i celulozy
Pytanie 2
Który zestaw pokarmów zawiera wyłącznie pełnowartościowe białka?
Jaja i mięso ptaków
Mięso ssaków i kukurydza
Ryż i mięso ryb
Mleko i pszenica
Pytanie 3
Najzdrowszym sposobem na pozbycie się nadwagi jest:
Ograniczenie ilości spożywanych pokarmów do poziomu pokrywającego dzienne zapotrzebowanie na energię
Ograniczenie kaloryczności posiłków poniżej dziennego zapotrzebowania na energię
Przyjmowanie pokarmów wyłącznie pochodzenia roślinnego
Wyeliminowanie z posiłków tłuszczów roślinnych i zwierzęcych
Pytanie 4
Które z wymienionych funkcji nie pełnią białka w większości komórek człowieka?
Mogą być źródłem energii
Są budulcem błon komórkowych
Pełnią funkcje regulatorowe
Stanowią materiał zapasowy
Pytanie 5
Kwasy tłuszczowe nienasycone hamują syntezę cholesterolu a kwasy tłuszczowe nasycone pobudzają ją. Która z podanych niżej informacji jest w związku z tym nieprawdziwa?
Masło w diecie zwiększa ryzyko powstania miażdżycy tętnic
Olej rzepakowy nie zwiększa ilości cholesterolu we krwi
Tran w diecie zwiększa ilość cholesterolu we krwi
Margaryna w diecie zmniejsza ryzyko powstania zawału serca
Pytanie 6
Zawartość glukozy we krwi zdrowego człowieka między posiłkami wynosi:
60-100 mg/dl
140-180 mg/dl
100-140 mg/dl
20-60 mg/dl
Pytanie 7
Obecność lipidów w pokarmie ułatwia wchłanianie witamin w nich rozpuszczalnych. Są to cztery następujące witaminy:
Pytanie 8
Wymienione niżej potrawy i produkty żywnościowe podziel w zależności od dostarczania największej ilości cukrów:
fasola
mleko pełne
kasza gryczana
margaryna
marchew
jajka
karp gotowany
boczek wędzony

Powiązane tematy