Strona 2

Odżywianie człowieka

Pytanie 9
Wymienione niżej potrawy i produkty żywnościowe podziel w zależności od dostarczania największej ilości tłuszczów:
marchew
margaryna
karp gotowany
kasza gryczana
jajka
fasola
boczek wędzony
mleko pełne
Pytanie 10
Wymienione niżej potrawy i produkty żywnościowe podziel w zależności od dostarczania największej ilości białek:
karp gotowany
mleko pełne
boczek wędzony
fasola
margaryna
jajka
marchew
kasza gryczana
Pytanie 11
Pokarm człowieka musi zawierać m.in cukrowce, białka i tłuszcze. Podaj dobowe zapotrzebowanie dorosłej osoby na cukrowce (w gramach [g] na 1 kg masy ciała):
Pytanie 12
Pokarm człowieka musi zawierać m.in cukrowce, białka i tłuszcze. Podaj dobowe zapotrzebowanie dorosłej osoby na białka(w gramach [g] na 1 kg masy ciała):
Pytanie 13
Pokarm człowieka musi zawierać m.in cukrowce, białka i tłuszcze. Podaj dobowe zapotrzebowanie dorosłej osoby na tłuszcze(w gramach [g] na 1 kg masy ciała):
Pytanie 14
Spośród wymienionych niżej ludzi wybierz sześć osób, które powinny spożywać podwyższoną ilość tłuszczów:
Maratończyk
Mieszkaniec Nowej Gwinei
Mieszkaniec Arktyki
Sprinter
Judoka
Mieszkaniec Madagaskaru
Nauczyciel
Dentysta
Tragarz
Wioślarz
Pytanie 15
Białka, cukrowce i tłuszcze uszereguj według ilości energii, jakiej dostarczają w ciągu doby przeciętnemu człowiekowi, zaczynając od tego związku, który dostarcza najwięcej energii.

Powiązane tematy