Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Zaloguj
Przeglądaj
Testy
Fiszki
Notatki
Strona 2
Układ pokarmowy
Pytanie 9
Enzym odpowiedzialny za ścinanie białka zawartego w mleku, to:
amylaza
podpuszczka
trypsyna
pepsyna
Pytanie 10
Głównym "labolatorium chemicznym" organizmu, jest:
serce
trzustka
jelita
wątroba
Pytanie 11
Salomella jest baterią występującą w:
warzywach i owocach
każdym zakażonym rodzaju mięsa
przetworach mlecznych, jajach i drobiu
wieprzowinie i wołowinie
Pytanie 12
Tasiemczycą możemy się zarazić poprzez:
spożycie zakażonego mięsa wołowego i wieprzowego
spożycie zakażonego mięsa drobiowego
nie przestrzeganie higieny osobistej
picie nieprzegotowanej wody
Pokaż wyniki
To już koniec testu, na następnej stronie zobaczysz swoje odpowiedzi.
Powiązane tematy
#układ
#pokarmowy
#odżywanie
#gimnazjum
#biologia
Inne tryby
Nauka
Powtórzenie
Fiszki