Fiszki

Układ pokarmowy

Test w formie fiszek odżywanie, układ pokarmowy; zakres gimnazjum
Ilość pytań: 12 Rozwiązywany: 8463 razy
Spalanie 1 g białka dostarcza:
3,5 kcal
7,2 kcal
4,1 kcal
5,7 kcal
4,1 kcal
Sole minaralne nie są składnikiem:
regulującym
energetycznym
budulcowym
energetycznym
Witamina, którą organizm syntetyzuje samodzielnie, to:
D
PP
D3
D2
D3
Niedobór witaminy A powoduje:
anemię
rogowacenie skóry
kurzą ślepotę
łuszczenie się skóry
niedostateczną mineralizację kości
rogowacenie skóry
kurzą ślepotę
łuszczenie się skóry
Do makrosładników należą:
chlor
miedź
siarka
magnez
żelazo
chlor
siarka
magnez
Niedobór boru powoduje:
nie przewodzenie asymilatów
nieprawidłowy wzrost łagiewki pyłkowej
zmieny w skórce
nie przewodzenie wody z solami mineralnymi
nieprawidłowy wzrost łagiewki pyłkowej
Kolejno ułożone odcinki jelita cienkiego, to:
trzustka -> dwuastnica -> jelito czcze
wątroba -> trzustka -> dwunastnica
dwunastnica -> jelito kręte -> jelito czcze
dwunastnica -> jelito czcze -> jelito kręte
dwunastnica -> jelito czcze -> jelito kręte
Enzym wchodzący w skład śliny, to:
lipaza
pepsyna
trypsyna
ptialina
ptialina
Enzym odpowiedzialny za ścinanie białka zawartego w mleku, to:
trypsyna
podpuszczka
pepsyna
amylaza
podpuszczka
Głównym "labolatorium chemicznym" organizmu, jest:
serce
jelita
trzustka
wątroba
wątroba
Salomella jest baterią występującą w:
każdym zakażonym rodzaju mięsa
wieprzowinie i wołowinie
przetworach mlecznych, jajach i drobiu
warzywach i owocach
przetworach mlecznych, jajach i drobiu
Tasiemczycą możemy się zarazić poprzez:
nie przestrzeganie higieny osobistej
spożycie zakażonego mięsa drobiowego
picie nieprzegotowanej wody
spożycie zakażonego mięsa wołowego i wieprzowego
spożycie zakażonego mięsa wołowego i wieprzowego