Strona 1

Odżywianie 1

Pytanie 1
Wszystkie składniki odżywcze dzielimy na:
regulowane, budujące, energetyzujące
pełnowartościowe, niepełnowartościowe
reglujące, budulcowe, energetyczne
makroskładniki, mikroskładniki
Pytanie 2
Sole mineralne są składnikiem:
regulującym i budulcowym
budulcowym
energetycznym
regulującym
Pytanie 3
Obniżenie płodności powoduje niedobór witaminy:
żadna z wymienionych
C
D
K
A
Pytanie 4
Enzymy trawienne trawiące białko to:
lipaza trzustkowa
pepsyna
chymotrypsyna
amylaza ślinowa
trypsyna
Pytanie 5
Dzienne zapotrzebowanie młodzieży na cukry jest wysokie i wynosi ok. 400 g. Natomiast w organizmie człowieka cukry stanowią zaledwie 1% masy ciała. W ynika stad, że:
cukry w pierwszej kolejności wykorzystywane są do produkcji energii
nadmiar cukru jest usuwany z kałem
cukry ulegają przemianie w witaminy
nadmiar cukrów jest usuwany z moczem
Pytanie 6
Zaznacz zestaw, który zawiera tylko enzymy trawienne:
insulina, amylaza ślinowa, lipaza, witamina
amylaza, lipaza, trypsyna, pepsyna
lipaza, chymotrypsyna, żółć, pepsyna
walina, proteaza, kalcytonina, kortykosteroidy
Pytanie 7
Dur brzuszny jest spowodowany:
powodują go wirusy
nieodpowiednią higieną osobistą i otoczenia
powodują go grźne bakterie
Pytanie 8
Typy żółtaczki zakaźnej to:
Typ uleczalna i typ nieuleczalna
Typ niegroźna dla życia i typ śmiertelna
Typ A i typ B

Powiązane tematy