Fiszki

Odżywianie 1

Test w formie fiszek Wyczerpujące kompendium wiedzy o odżywianiu na poziomie gimnazjum
Ilość pytań: 25 Rozwiązywany: 4592 razy
Wszystkie składniki odżywcze dzielimy na:
reglujące, budulcowe, energetyczne
pełnowartościowe, niepełnowartościowe
makroskładniki, mikroskładniki
regulowane, budujące, energetyzujące
reglujące, budulcowe, energetyczne
Sole mineralne są składnikiem:
regulującym i budulcowym
energetycznym
regulującym
budulcowym
regulującym i budulcowym
Obniżenie płodności powoduje niedobór witaminy:
A
żadna z wymienionych
K
C
D
żadna z wymienionych
Enzymy trawienne trawiące białko to:
chymotrypsyna
lipaza trzustkowa
amylaza ślinowa
pepsyna
trypsyna
chymotrypsyna
pepsyna
trypsyna
Dzienne zapotrzebowanie młodzieży na cukry jest wysokie i wynosi ok. 400 g. Natomiast w organizmie człowieka cukry stanowią zaledwie 1% masy ciała. W ynika stad, że:
nadmiar cukrów jest usuwany z moczem
cukry w pierwszej kolejności wykorzystywane są do produkcji energii
nadmiar cukru jest usuwany z kałem
cukry ulegają przemianie w witaminy
cukry w pierwszej kolejności wykorzystywane są do produkcji energii
Zaznacz zestaw, który zawiera tylko enzymy trawienne:
lipaza, chymotrypsyna, żółć, pepsyna
insulina, amylaza ślinowa, lipaza, witamina
walina, proteaza, kalcytonina, kortykosteroidy
amylaza, lipaza, trypsyna, pepsyna
amylaza, lipaza, trypsyna, pepsyna
Dur brzuszny jest spowodowany:
powodują go grźne bakterie
nieodpowiednią higieną osobistą i otoczenia
powodują go wirusy
nieodpowiednią higieną osobistą i otoczenia
Typy żółtaczki zakaźnej to:
Typ niegroźna dla życia i typ śmiertelna
Typ A i typ B
Typ uleczalna i typ nieuleczalna
Typ A i typ B
Niedobór jakiej soli mineralnej powoduje zaburzenia krzepnięcia krwi, osłabienie i utratę zębów?
żelazo
fosfor
magnez
wapń
żelazo
Jakie produkty wewnatrzkomórkowej przemiany cukrów są usuwane z organizmu?
glukoza
glicerol
mocznik
dwutlenek węgla
glikogen
woda
dwutlenek węgla
woda
Są ważnym składnikiem budulcowym i regulującym. Dostarczają organizmowi niezbędnych pierwiastków chemicznych. Występują min. w płynach ciała. Ich stały poziom jest konieczny do zachowania homeostazy.
Opis dotyczy:
soli mineralnych
białek
węglowodanów
witamin
tłuszczy
soli mineralnych
Wzór zębowy człowieka to:
2133
3221
2123
2132
2123
Żółć to:
wydzielina wątroby rozbijająca tłuszcze na małe kropelki
wydzielina nerek rozbijająca tłuszcze na małe kropelki
hormon regulujący pracę wątroby
enzym trawiennyodpowiedzialny za trawienie tłuszczy
wydzielina wątroby rozbijająca tłuszcze na małe kropelki
Czy w uzębieniu mlecznym wystepują zęby przedtrzonowe?
tak
nie
nie
Jak nazywa się choroba spowodowana nadmiernym spożywaniem witamin?
maksiwitaminoza
hiperwitaminoza
megawitaminoza
nadwitaminowość
hiperwitaminoza
Zespół procesów chemicznych i mechanicznych, którym zostaje poddany pokarm w przewodzie pokarmowym to:
trawienie
jedzenie
przeżuwanie
odżywianie
trawienie
Niedobór witaminy PP powoduje
szkorbut
pelagrę
chorbę Gravesa- Basedowa
krzywicę
pelagrę
Która witamina reguluje stężenie wapnia we krwi?
K
D
B12
A
D
Jakiemu narzadowi układu pokarmowego towarzyszy pęcherzyk żółciowy?
nerce
żołądkowi
wątrobie
dwunastnicy
wątrobie
Język jest zbudowany z:
tkanki łącznej
mięśnia gładkiego
mięśnia poprzecznie prążkowanego
mięśnia poprzecznie prążkowanego
Wyrostek robaczkowy to zakończenie:
jelita cienkiego
jelita grubego
jelita grubego
Zębina to najbardziej zewnętrzna warstwa zęba.
fałsz
prawda
fałsz
Czy kosmki jelitowe mają naczynia włosowate?
tak
nie
tak
Jaki pasożyt wywołuje trychillozę?
salmonella
włosień kręty
kleszcz
ameba
paciorkowiec
włosień kręty
Powstawaniu próchnicy, oprócz barku higieny jamy ustnej , sprzyja niedobór:
fluoru
jodu
żelaza
potasu
fluoru

Powiązane tematy

Inne tryby