Strona 2

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Pytanie 9
Woski to:
esty niższych kwasów tłusczowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
alkohole
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry dowolnego kwasu tłuszczowego i alkoholu o małej liczbie atomów węgla
Pytanie 10
Reakcja otrzymywania maślanu metylu to:
C2H5OH -> C2H5COOCH3 + CO2
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
C2H5COOH+CH3OH->C2H5COOCH3 + H2O
C17H33COOH+C2H5OH->C17H33COOC2H5 + H2
Pytanie 11
Nitrogliceryna:
to lekkożółta ciecz
wymyślił ją Nobel
jest różowym ciałem stałym, powszechnie występującym w przyrodzie w postaci skał
nie jest estrem
ma wzór C3H5(ONO2)3
jest estrem kwasu nieorganicznego
jest bardzo wybuchowa
Pytanie 12
Zapachy estrów są:
tylko śmierdzące
opary estrów są trujące i nie można ich wąchać!
głównie śmierdzące, ale są takie które pachną
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
tylko przyjemne
Pytanie 13
Obecność stężonego kwasu siarkowego(VI) w reakcji estryfikacji umożliwia powstawanie estru, bo:
pochłania wode, aby zapach nie uleciał
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
jest higroskopijny i ułatwia hydrolize
jest w stanie stałym i utrudnia rozpuszczenie
Pytanie 14
Tłuszcze to:
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
estry nitrogliceryny i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i niższych kwasów karboksylowych
estry mydeł i gliceryny
Pytanie 15
Tłuszcze dzielą się na:
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
małe i duże, gęste i przeźroczyste, ciekłe i stałe, nasycone i sztuczne
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i nienasycone
gazowe i stałe, sztuczne i roślinne, zdrowe i niezdrowe, chude i grube
Pytanie 16
Tłuszcze stałe to:
masło
smalec
olej słonecznikowy
margaryna
tran