Strona 2

T6: Technik żywienia

Pytanie 9
Który zestaw urządzeń służy do rozdrabniania surowców?
spulchniacz do mięsa, ubij arka
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
młynek do mielenia cukru, dozownik do napojów
wałkownica do ciasta, kostkownica
Pytanie 10
Kawę po irlandzku należy wykonać z dodatkiem
cynamonu
mleka
żółtka i winiaku
whiskey
Pytanie 11
Która metoda utrwalania ryb, przeprowadzana na zimno lub gorąco, nadaje im charakterystyczny zapach i smak?
marynowanie
wędzenie
peklowanie
suszenie
Pytanie 12
Ile dni maksymalnie należy przechowywać wyprodukowane potrawy schłodzone w czasie 90 min. do temperatury 3°C?
9 dni
3 dni
5 dni
7 dni
Pytanie 13
Magazyny środków spożywczych w zakładzie gastronomicznym należy wyposażyć
w witryny chłodnicze
w schładziarki szokowe
w stoły chłodnicze i mroźnicze
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
Pytanie 14
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
soja
groch
ciecierzyca
soczewica
Pytanie 15
Niezbędnym warunkiem skuteczności łańcucha chłodniczego jest
niska temperatura w poszczególnych jego ogniwach
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
powolne zamrażanie produktów na początku łańcucha do minus 20°C
zamrożenie produktów na początku łańcucha do minus 40°C
Pytanie 16
Do porcjowania surowego drobiu należy używać deski koloru
żółtego
niebieskiego
czerwonego
brązowego