Strona 1

T.12: Technik hotelarstwa

Pytanie 1
Który rodzaj sprzątania należy przeprowadzić w nadmorskim hotelu przygotowującym się na przyjęcie wakacyjnych gości?
Specjalne
Gruntowne
Sezonowe
Okolicznościowe
Pytanie 2
Kiedy należy przeprowadzić w hotelu sprzątanie okolicznościowe?
po wyjeździe grupy turystycznej
przed sezonem
przed świętami
po wyjeździe osób indywidualnych
Pytanie 3
Których danych zgodnie z procedurami hotelowymi NIE wpisuje się do protokołu znalezienia rzeczy?
terminu pobytu gościa
miejsca znalezienia
daty znalezienia przedmiotu
imienia i nazwiska znalazcy
Pytanie 4
Od której kategorii hotele i motele są zobowiązane do świadczenia usługi sprzedaży lub udostępniania prasy codziennej?
2*
1*
4*
3*
Pytanie 5
Który typ pokoju hotelowego jest wyposażony w dwa pojedyncze łóżka?
Double
Single
Suite
Twin
Pytanie 6
Kiedy należy umieścić w pokoju hotelowym wstawkę dla gościa VIP, składającą się między innymi z butelki schłodzonego szampana oraz kosza z owocami i ciastkami?
W dniu przyjazdu, przed wejściem gościa do pokoju
W dniu wyjazdu gościa, wczesnym rankiem
W dniu wyjazdu, przed opuszczeniem pokoju przez gościa
W dniu przyjazdu, po wejściu gościa do pokoju
Pytanie 7
Których z wymienionych surowców należy użyć do przygotowania omletu biszkoptowego?
jajko, woda, sól, soda oczyszczona.
mąka, jajko, drożdże.
mąka, jajko, cukier.
jajko, woda, sól, proszek do pieczenia.
Pytanie 8
Która grupa usług zawiera wyłącznie usługi komplementarne bezpłatne?
Budzenie, wypożyczenie leżaków, rezerwacja biletu na spektakl teatralny
Podawanie śniadania do pokoju, wymiana walut, sala zabaw
Jazda konna, udzielenie pierwszej pomocy, wskazanie drogi do banku
Udzielanie informacji, przekazywanie wiadomości, wezwanie taksówki

Powiązane tematy

#technikhotelarstwa #t12