Strona 2

T.12: Technik hotelarstwa

Pytanie 9
Komu pokojowa powinna zgłosić znalezienie pozostawionej przez gościa rzeczy w pokoju hotelowym?
recepcjoniście concierge
portierowi hotelowemu
dyrektorowi ds. sprzedaży
kierownikowi służby pięter
Pytanie 10
Które urządzenie należy zastosować do szorowania, polerowania i konserwacji podłogi marmurowej w hotelu?
odkurzacz samojezdny
szorowarkę jednotarczową
odkurzacz do czyszczenia na mokro i sucho
automat szorująco-zbierający
Pytanie 11
Który z kierowników w hotelu 5* zajmuje się organizowaniem i koordynowaniem czynności związanych z obsługą gości w pokojach hotelowych i innych pomieszczeniach pionu mieszkalnego?
Gastronomii
Recepcji
Służby parterowej
Służby pięter
Pytanie 12
Jak długo należy gotować jaja na twardo?
2 minuty
3 minuty
8 - 10 minut
4 - 5 minut
Pytanie 13
Podanie śniadania do pokoju gościa to:
wstawka śniadaniowa
zestaw a la carte
bufet śniadaniowy
room service
Pytanie 14
Depozyt hotelowy jest usługą
komplementarną, płatną
fakultatywną, płatną
fakultatywną, bezpłatną
komplementarną, bezpłatną
Pytanie 15
Do którego rodzaju śniadania należy przygotować przedstawione na rysunku nakrycie?
angielskiego
myśliwskiego
kontynentalnego
wiedeńskiego
Pytanie 16
Zlecenie pisemne przesłane przez kontrahenta na realizację usług dodatkowych wymaga od pracowników centrum biznesu:
ustnego potwierdzenia realizacji usług
wyłącznie wpisania danych do karty rezerwacyjnej
pisemnego potwierdzenia realizacji usług
wyłącznie przesłania kosztorysu do kontrahenta

Powiązane tematy

#technikhotelarstwa #t12