Pytania i odpowiedzi

POKARMOWY II

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. cz. 2
Ilość pytań: 136 Rozwiązywany: 3713 razy
Pytanie 21
Enamelina:
B) przyspiesza proces krystalizacji i modeluje kształt kryształów, a także opłaszcza powstające kryształy
Pytanie 22
Światło przełyku wysłane jest nabłonkiem
C) takim samym jak podniebienie miękkie czyli wielowarstwowym płaskim nierogowaciejącym
Pytanie 23
Zaznacz zdanie fałszywe na temat komórek endokrynowych układu pokarmowego:
mają typową budowę komórek pompujących jony
Pytanie 24
Hamuje łaknienie:
B) oksyntomodulina
Pytanie 25
Komórki L wydzielają:
B) peptyd YY
Pytanie 26
Komórki D wydzielają
A) somatostatynę
Pytanie 27
Charakteryzują się jasną cytoplazmą, dwubiegunowością i obecnością pęcherzyków wydzielniczych w części podstawnej. Mowa o komórkach:
C) endokrynowych
Pytanie 28
Zaznacz zdanie fałszywe na temat komórek endokrynowych układu pokarmowego:
C) nie wykazują barwliwości w typowym barwieniu H&E
Pytanie 29
Komórki G wydzielają:
C) Gastrynę
Pytanie 30
Dziąsło:
c) to błona śluzowa otaczająca szyjkę zęba
Pytanie 31
Odontoblasty wywodzą się z:
D) A, B i C
Pytanie 32
W skład śliny wchodzi:
D) A, B i C
Pytanie 33
Człowiek wytwarza … śliny na dobę”
b. 600 – 1000 ml
Pytanie 34
Wytwarzanie pepsynogenu
a. zachodzi w komórkach głównych
Pytanie 35
Narząd szkliwotwórczy
a. powstaje z listewek zębowych
Pytanie 36
Cement:
b. wytwarzany jest przez cementoblasty i odkładany na zewnątrz korzenia
Pytanie 37
Receptory biorą udział w czuciu smaku:
d)A i C
Pytanie 38
Jaka błona/blaszka NIE występuje w jamie ustnej
Blaszka mięśniowa błony śluzowej
Pytanie 39
W odróżnianiu jakiego smaku bierze udział gustducyna:
b. Gorzki
Pytanie 40
Czerwień wargowa:
c. Nie zawiera gruczołów potowych i łojowych

Powiązane tematy