Fiszki

Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia

Test w formie fiszek Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia
Ilość pytań: 32 Rozwiązywany: 2546 razy
Aby stwierdzić czy w czasie hydrolizy skrobia całkowicie przekształciła się w cukier prosty wystarczy
dodać do roztworu jodyny
oziębić roztwór
wykonać próbę Fehlinga
podziałać na roztwór kwasem octowym
wykonać próbę Fehlinga
Przejście zolu w żel nazywamy
koagulacją
dializą
elektroforezą
peptyzacją
koagulacją
Cytoplazma charakteryzuje się
małą zawartością wody
wrażliwością na bodziec
zerową lepkością
ruchem
ruchem
Do zobojętnienia 100 g 5% NaOH potrzeba
100 ml 1M rru HCl
125 ml 1M rru HCl
100 ml 5M rru HCl
100 ml 5% rru HCl
125 ml 1M rru HCl
Próbę akroleinową przeprowadza się na wykazanie obecności:
mydeł
wiązania podwójnego
glicerolu
kwasów tłuszczowych
glicerolu
W reakcji ksantoproteinowej wykorzystuje się:
reakcję hydrolizy białek
utlenianie grupy karboksylowej aminokwasów aromatycznych
nitrowanie pierścienia aromatycznego aminokwasów
fosforylację fotosyntetyczną
nitrowanie pierścienia aromatycznego aminokwasów
Turgor komórki jest zależny od:
rodzaju plazmolizy
naprężenia błon cytoplazmatycznych
napięcia ścian komórkowych
ruchów cytoplazmy
napięcia ścian komórkowych
Hydroliza zasadowa tłuszczów prowadzi do powstania:
glikolu
soli wyższych kwasów tłuszczowych
pochodnych glicerolu
soli kwasów nieorganicznych
soli wyższych kwasów tłuszczowych
Test wydłużeniowy koleoptyli owsa stosuje się do oznaczenia
auksyn
giberelin
puryny
cytokinin
auksyn
W skład aminokwasów wchodzą następujące pierwiastki chemiczne:
węgiel, azot, wodór, żelazo
węgiel, azot, tlen, wodór
fosfor, potas, tlen, węgiel
żaden z wyżej wymienionych pierwiastków nie wchodzi w skład aminokwasów
węgiel, azot, tlen, wodór
Feofityna to:
związek powstały z chlorofilu pod wpływem silnej alkalizacji środowiska
związek organiczny zawierający żelazo
enzym biorący udział w syntezie chlorofilu
ppochodna chlorofilu w której magnez został zastąpiony przez wodór
ppochodna chlorofilu w której magnez został zastąpiony przez wodór
W celu odróżnienia białka od roztworu aminokwasów należy przeprowadzić reakcję:
Hopkinsa
ksantoproteinową
biuretową
Seliwanowa
biuretową
Do otwarcia szparek potrzebne jest:
odpowiednia intensywność i zielona barwa światła
wysoki turgor komórek przyszparkowych
niska wilgotność powietrza
światło o dowolnym natężeniu
wysoki turgor komórek przyszparkowych
W wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi powstaje:
glukoza
glukoza i glukozo-5-fosforan
fruktoza
glukoza i fruktoza
glukoza
Wolne kwasy tłuszczowe nierozpuszczalne w wodzie powstają w wyniku zadziałania na mydła
słabą zasadą
słabym kwasem
mocną zasadą
mocnym kwasem
mocnym kwasem
Proces dyfuzji zależy od
temperatury
ciśnienia osmotycznego
kierunku ruchu cząsteczek
ciśnienia atmosferycznego
temperatury
W celu wykrycia węglowodanów w roztworze należy przeprowadzić reakcję
Seliwanowa
Molischa
Fehlinga
Piotrowskiego
Molischa
Ze wzrostem temperatury
zwiększa się stopień rozwartości szparek
po przekroczeniu optimum termicznego transpiracja słabnie
zwiększa się nieograniczenie intensywność transpiracji
zwiększa się prężność pary wodnej w komórkach
zwiększa się prężność pary wodnej w komórkach
Cukrami dobrze rozpuszczalnymi w wodzie są
glukoza, galaktoza, inulina
skrobia, inulina, maltoza
aldehyd glicerynowy, glukoza, fruktoza, celuloza
glukoza, fruktoza, maltoza
glukoza, fruktoza, maltoza
Penetracja cząsteczek sierczanu miedzi w wodzie oparta jest o zjawisko
osmozy
dobrej rozpuszczalności siarczanu miedzi
wysokiej kinetyki cząsteczek
dyfuzji
dobrej rozpuszczalności siarczanu miedzi